Autor Wątek: dodatki do Aquilonii  (Przeczytany 474 razy)

bambosh

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • Niech bestia zdycha!
    • Email
    • Prywatna wiadomość (Offline)
Aquilońska rasa ludzka
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 09, 2010, 12:27:51 pm »
Ludzie są rasą dokoła której wszystko się obraca. Pozostałe rasy zmieniają się na ich podobieństwo;
-klamadlinie: ciążą ku ziemi, bardziej ogniste temperamnty;
-leśne elfy: starzeją się, żyją tylko trochę dłużej niż ludzie;
-wogary
-krasnoludy złote

KLAMADLINIE – ŁAŃCUCH KLAMADLIŃSKI
– rodzaj wierzenia popularnego wśród tej rasy; klamdalinie wierzą, że muszą w życie popełnić uczynek który obciąży ich Holm – sumienie – i ciężar tego uczynku zwiąże ich z ziemią (gniew, wina, wstyd). Symboliczną ozdobą związaną z tym wierzeniem jest łańcuch noszony wokół kostki.

„wolność to najpewniejsze pęta”
Niech Gwiazdy błogosławią zastępy Akaruny i niech świecą jasno nad ścieżkami jej wybawcy!

bambosh

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • Niech bestia zdycha!
    • Email
ludzie, profesje, ścieżki Blasku
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 09, 2010, 12:28:53 pm »
prawodyr

kartografowie, erlowie traktów

Heroldowie wyruszają z ROZKAZEM KRÓLEWSKIM. W idealnej sytuacji ROZKAZ zaczyna działać już w momencie jego wypowiedzenia. Tak więc gdyby Herold TARQUIN dopadł mordercę który popełnił zbrodnię na Dworze Horyzontu, musiałby tylko przekazać mu - wypowiedzieć ROZKAZ i kara dopełniłaby się.

BLASK – RYCERSTWO: niesamowita charyzma i umiejętności, motywowanie i utrzymywanie wysokich morale.

BROŃCY AQUILOŃSCY/BOHATEROWIE: uważają, że przykładem własnej odwagi i bohaterstwa można obudzić odwagę w każdym.

wyrażenie: za Blasku tego a tego króla/ królowej – za panowania...
Niech Gwiazdy błogosławią zastępy Akaruny i niech świecą jasno nad ścieżkami jej wybawcy!

bambosh

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • Niech bestia zdycha!
    • Email
jasnomagia Przymierza
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 09, 2010, 12:30:13 pm »
Organizacja i administracja
-akademeje, uniwersytety
-manufaktury – nacisk na produkcję ręczną (dosłownie, bez narzędzi!)
-hospicja
-prawokracja (nomokracja?), dwory prawa
-skryptoria
-biblioteki
-kolegia
-gimnazjony

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
Odp: dodatki do Aquilonii
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 01, 2010, 01:51:51 am »
Wogary odrzucają zmiennokształtność, elfowie dłuższe życie, krasnoludowie biorą chciwość, birdanie ciężar ziemi. Co przyjęli/ czego się wyrzekli Ludzie Północy?

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 01, 2010, 02:22:08 am »
Swojej twardości?

bambosh

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • Niech bestia zdycha!
    • Email
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 06, 2010, 06:14:43 pm »
Hmmm, ludzie Północy to w końcu rasa ludzka (tautologia), więc bardzo możliwe że niczego się nie wyrzekła; widze to tak, że wogary, birdanie itd upodobnili się do ludzi ale nie w skutek przymierza lecz wielowiekowej koegzystencji

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 06, 2010, 08:08:16 pm »
Słuszna uwaga, w sensie o tym że przecież to SĄ ludzie. Chociaż może przeciwnicy tego Przymierza nie widzą/ przedstawiają tego tak jasno? Pytanie na ile idea wyrzekania się, samopoświęcania weszła do kanonu aquilońskich tradycji? Jednym słowem, czy zgoda na pewne niedogodności jest czymś czym należy się wykazać przed przystąpieniem do Przymierza?

Stwierdzenie "ludzie XYZ to rasa ludzka" wcale nie jest masłem maślanym; ludzie mają dwa znaczenia - grupa istot różnej wielkości ("ludzie Evrego", "karawana liczyła pięćdziesięciu ludzi"), która może się składać z dowolonego miksu rasowego. Oraz, oczywiście, przedstawiciele rasy ludzkiej (a jeszcze poprawniej - człowieczej). Coś takiego wprowadza czasem trochę zamętu, ale dobra entropia nie jest zła. W świecie gdzie współistnieje tyle ras nieporozumienia, nawet na elementarnych poziomach, są nieuniknione. Jest to również potężny, Heraldyczny argument za starszeństwem Ludzi: "forma humanoidalna", "ludzie" - idealny kształt do którego nawiązują nawet Bogowie i Eoni, najwspanialsze z dzieł Stwórcy.
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 08:10:36 pm wysłana przez Bollomaster »

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 20, 2010, 08:52:15 am »
Ciekawy felieton Hołdysa we Wproście:
http://www.wprost.pl/ar/222187/Instrukcja-obslugi-czlowieka/?I=1454

(...) Ze szkoły pamiętam lekcje botaniki czy biologii. Mówiono tam, co to takiego chlorofil, widzieliśmy, jak wygląda pokrojona żaba i jak skaczą jej udka, gdy się ich dotknie bateryjką. Wiem, jak jest zbudowana dżdżownica i co to jest radiacja ryb, ale nie wiem, jak się dostaje cukrzycy i co to jest reumatyzm. Wiem, jak się rozmnaża pantofelek – ale o zapobieganiu ludzkiej ciąży już się w szkole nie dowiedziałem. I co to jest białaczka. I jak wygląda przeszczep szpiku. Mimo że mam wielkie doświadczenie, nadal nie wiem, co technicznie i chemicznie dzieje się z organizmem ludzkim, gdy skonsumuje alkohol. Nie wiem, co naprawdę dzieje się z oczami, gdy patrzą w monitor komputera. Owszem, wiem, jak jest zbudowane samo oko, najcudowniejszy wynalazek ewolucji – ale już nie wiem, jak powstaje w nim astygmatyzm i jakie są objawy daleko- czy krótkowzroczności. Nikt mnie nie zapytał, czy wszystko jest ze mną w tej kwestii OK, a zresztą gdyby zapytał, nie wiedziałbym, co odpowiedzieć. Dopiero uporczywe bóle głowy w dzieciństwie zmusiły moich bliskich do zawiezienia mnie w różne miejsca, począwszy od laryngologa, aż po okulistę, by ten stwierdził nadzwroczność. Przy okazji ktoś po drodze wyłowił u mnie chore zatoki, ale nigdy mi nikt nie wyjaśnił, na czym to polega. Dopiero w wieku 40 lat pokazano mi zdjęcia takich zatok i dzięki temu teraz rozumiem, dlaczego nie powinno się w dzieciństwie chodzić zimą z gołą głową.

Na bogów, trudno się nie zgodzić! Część aquilońskiej Episteme: PRAKTYCZNE zagadnienia funkcjonowania, mechaniki i homeostazy ciała.

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 10, 2011, 06:47:22 pm »
Marmurowa Kawaleria: formacja wojskowa pochodząca z Dworów Północy. Są to, najprościej rzecz ujmując, kamienne machiny kroczące, w otwartym polu zdolne przebić się przez dowolną siłę naziemną, pod warunkiem że ta nie jest doskonale ufortyfikowana.
Kawalerię ciosa się z wielkich brył marmuru, który od zawsze był jednym z bardziej cenionych materiałów rzeźbiarskich. Umiejętny rzemieślnik nadaje mu formę potężnego człowieka z wydrążonym wnętrzem oraz pozory życia. Następnie Kawaleria przechodzi w ręce oswajaczy kamienia. Skrwawionymi łapami ci osobliwi magowie wbijają w martwą materię właściwości ruchu i okrzyku, "ujeżdżają marmur" przez całe miesiące, wypacając hektolitry potu, tak długo aż kamień nie podda się całkowicie ich pragnieniom.
Ostatnim czego potrzeba jest, rzecz jasna, jeździec, człowiek o silnej woli i jasnomagicznie sprawdzony. Rzecz w tym, że Marmurowa Kawaleria (znana też gdzieniegdzie jako "Kamienne Zbroje") jest niesamowicie potężnym narzędziem. Człowiek nieodpowiedzialny, rozchwiany mógłby wprowadzić mnóstwo chaosu w życie obywateli których ma chronić. Porównajcie to z powszechnym w wielu miastach zakazy noszenia pełnych pancerzy płytowych - co dopiero mówić o osłonie półmetrowej powłoki twardego kamienia, plus sile która pozwala zatrzymywać w miejscu rozpędzonego, "konwencjonalnego" kawalerzystę.
Marmurowa Kawaleria ma dwie zasadnicze słabości. Wizjery, niezbędne jeśli jednostka ma zachować minimum manewrowości, oraz tzw. dżwiczki, przez które jeździec wchodzi do wnętrza. Zatrzymanie rozpędzonej Kawalerii jest możliwe właściwie tylko za pomocą podstępu, ale atak z zaskoczenia albo od tyłu, prosto w "dżwiczki", potrafi być zabójczy.

Marmurowa Kawaleria w ruchu przypomina trochę Demoniczne Formy: powierzchnia posągów jest gładka, bez uwypuklonych stawów, trybów czy przekładni, kamień porusza się niczym żywe, sprężyste ludzkie ciało, wręcz płynie w przestrzeni. Wrażenie jest niesamowite, tym bardziej że wielu rzemieślników nadaje swoim dziełom przerażające kształty, gadzie rysy, torsy najeżone kolcami, ręce-ostrza, rogi-kosy... Ludzie którzy przetrwali szarżę Marmurowej Kawalerii mogą o sobie mówić, że przeżyli bezpośrednie uderzenie lawiny. Kiedy jeździec wydaje okrzyk, Marmur go zwielokrotnia, czy raczej krzyczy razem z nim, huk jest ogłuszający, walą się góry, całe łańcuchy górskie, potworny rumor - właściwie zazwyczaj Kawaleria tej mocy nie używa, woli uderzać we wrogów i niszczyć ich na miejscu niż ganiać po okolicy.
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2011, 04:13:20 pm wysłana przez Bollomaster »

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 11, 2011, 04:16:24 pm »
Szeryfowie: ludzie z gwiazdami na piersiach, brońcy strzegący i wymierzający prawa na dzikich rubieżach Konstelacji.
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2011, 12:20:26 pm wysłana przez Bollomaster »

bambosh

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • Niech bestia zdycha!
    • Email
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 13, 2011, 07:59:06 pm »
Klimat! (tak, wiem że same okrzyki entuzjazmu niewiele wnoszą, Bakka, ale przynajmniej czytam)