Autor Wątek: Ile się należy? Czyli przyznawanie Punktów Postaci  (Przeczytany 207 razy)

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
    • Prywatna wiadomość (Offline)
Ile się należy? Czyli przyznawanie Punktów Postaci
« dnia: Kwiecień 27, 2009, 12:15:09 am »
Ciężka sprawa! Mamy już pewne założenia, teraz trzeba je sprawdzić w praktyce.

Odnośnie PEeków i Esencji: Punkty Esencji oraz tutaj;
Na temat PI: Smocza Strona Karty Postaci

Na razie sugeruję zbieranie materiału; obecnie mamy to:

1) http://soap.kasiotfur.com/index.php?topic=438.msg2828#msg2828 (sesja Riodarina, ciężka, urozmaicona i długa)
2) http://soap.kasiotfur.com/index.php?topic=525.msg3382#msg3382 (sesja Pardy: krótka (trochę ponad 3h), z jedną ciężką walką i właściwie to wszystko)
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2009, 06:41:02 pm wysłana przez Bollomaster »

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
Odp: Ile się należy? Czyli przyznawanie Punktów Postaci
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 27, 2009, 12:47:26 am »
Jeśli to ma wyglądać jako coś między sesją 1 a 2gą to wydaje mi się że trzeba zbalansować kilka spraw.
Skoro tak mało PE dostaje się na sesji dobrze byłoby zmniejszyć kosza ich spalania (lub siłę ich działania) inaczej używanie ich będzie mało powszechne. [choć tak też może być - dlaczego nie]
Wykupienie umiejętności czy cechy za PE powinno być możliwe tak jak kiedyś - tj automatycznie. Jeśli gracz deklaruje wydanie 100 PE na podniesienie umiejętności na 5ty poziom to go dostaje. Tłumaczyć to można wysoką determinacją, zresztą SOAP to nie ziemia, może tam takie rzeczy są możliwe? Może znacznie więcej istot osiąga wysokie poziomy umiejętności podczas życia? Przecież na sesji dość często spotykamy istoty z pogranicza (wystarczy sobie przypomnieć sesję rzeziów gdzie mieliśmy zamordować pewnego jegomościa i uciec z jego wierzy/twierdzy, miał eskortę krasnoludów którzy przekroczyli PE).
Umiejętności i cechy będzie bardzo ciężko podnieść za PE jeśli tak to zostanie. Wydaje mi się że wielu osobom to nie będzie odpowiadać :P Cóż mi to nie przeszkadza ;)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 27, 2009, 12:49:08 am wysłana przez El Lorror! »
"To wspaniałe - grać kimś wspaniałym"

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 27, 2009, 01:01:40 am »
Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł - za większe wyzwania dostawałoby się więcej PE/PI (to by trochę przyspieszyło sprawy na wyższych poziomach, tj z tempa niemożliwie wolnego na rozsądne, cokolwiek to ostatnie znaczy)

PE i PI pokazują pewne różnice między Kyar i im podobnymi istotami, a istotami Normalnymi. Niestety tak to musi chyba wyglądać, jeśli ktoś nie gra postacią która pokłada całą determinację w pakowanie siebie, nie powinien liczyć na jej szybki rozwój. Lepiej skupić się na odgrywaniu i realizacji celów postaci. W gruncie rzeczy wydaje mi się to nawet ciekawsze niż ciągła młócka (kwestia gustu) - pomagasz swoim bliskim, walczysz za swe państwo, swój naród, swoich braci. Wreszcie realizujesz inne wybujałe fantazje na które żaden Kyar nie będzie miał ani czasu ani sił.

Oczywiście zapewne będą także zdarzać się postacie które będą łączyć w jakiś przedziwny sposób jedno i drugie. Ale to sprawy marginalne...

Hmm, nie wiem, zgadzacie się z tym co napisałem wyżej?

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 27, 2009, 01:03:42 am »
Jeszcze jedna sprawa:
Może postacie w gigamie rozwijają się szybciej? (giną także szybciej...)
Wydaje mi się że w takiej sytuacji znalazła się moja postać, może stąd także większa ilość PE/PI, więcej wyzwań, więcej celów, więcej walki.

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 27, 2009, 02:51:25 pm »
Lepiej skupić się na odgrywaniu i realizacji celów postaci.

To by zakładało, że powinieneś na początku stworzyć dość potężną postać, bo na rozwój na sesji nie masz co liczyć :/

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 27, 2009, 05:53:51 pm »
Z grubsza zgadzam się z Pinkiem; generalnie ze sposobu wykorzystania PE ma wynikać Tradycja Esencji właściwa dla danej istoty: czy ktoś rozwija się intensywnie (używanie Esencji do podnoszenia statów, co jest rzeczywiście dość mozolne), niszczy jakąś cząstkę samego siebie dla osiągnięcia niemożliwego (spalanie - rozwój w tej rzadkiej Tradycji jest najwolniejszy z możliwych, albo zastępuje go degradacja) albo żyje dla innych (kumulacja - przekształcenie się w latarnię Esencji; średnie tempo rozwoju).
Zasadniczo PE nie są wymagane żeby podnosić staty (wynika to z deklaracji i wydarzeń na sesji: od wieloletnich treningów po pojedyncze epizody).
Motyw z otrzymywaniem dużych ilości PE za duże cele jest w porządku. Jest wręcz konieczny (jeśli potężniejsze bobki mają przykładać wagę do PE).
W wypadku zuzywania PE, najczęstsze będzie zapewne kupowanie niskich poziomów umiejętności: są tanie i dają już pewne realne korzyści. Alternatywą jest kupowanie wytrenowania (tylko 10 PE x poziom).

Kasia:
To by zakładało, że powinieneś na początku stworzyć dość potężną postać, bo na rozwój na sesji nie masz co liczyć :/
Dziwne stwierdzenie. To już przecież zależy oid preferencji gracza; jeśli chcesz byc mistrzem, jesteś nim. Jeśli nie chcesz żeby twoją postać interesowały kwestie poszukiwania mocy to również twój wybór. W gruncie rzeczy wszelkie Punkty Postaci to rzeczy kosmetyczne, główne założenia robisz na początku gry.

[Wpis z sierpnia 2010. No nieźle, to się nazywa ewolucja poglądów! Popieram cię Kasio w 100%; to ze zaczynasz jako potężniak, nie znaczy że nie masz już do czego aspirować!]
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2010, 07:12:09 pm wysłana przez Bollomaster »