Z tego co wiem w standardzie jeśli umbra jest silna to esencja jest słabsza. Ale możliwe są inne (anormalne) wariacje: słaba umbra i esencja, bądź silna esencja i umbra. Dodatkowo silna umbra (duży cień) nie musi oznaczać dużej Mocy (niska esencja, brak możliwości kontrolowania dużej umbry). Oczywiście Magowie Cienia potrafią doskonale to kontrolować.
Moim zdaniem Umbra, Negatywna Energia (antyżywioł) oraz Cień (żywioł) to trzy różne rzeczy. Na każdy wpływa się inaczej choć są pewne cechy wspólne. Można je tłumaczyć Mocami Słowa. Każda z tych dziedzin odnosi się przecież do Cienia, pojmowanego w podobny sposób. Także pewne cechy wspólne mogą istnieć (np. większość arkan tych magii zapewne jest skuteczniejszych w nocy, ale może nie koniecznie, Cień (żywioł) musi być rzucany, w takim ujęciu w nocy w ogóle by nie istniał - nie ma słońca więc nic nie może go rzucać). Jednakże jest wiele różnic:
-Cień dzikiego potwora wezwany z ziemi-po-wodzie lub sfery antymaterii
-Cień wilka stworzony z umbry
-Cień stwora wywołany jako efekt prostej zabawy "rzucania cieni" na ścianę w zaciszu domowym
Każdy z tych przykładów to cień jakiejś bestii, jakże odmienny!
Na Negatywną Energię można działać Czasem, Ogniem (i jeszcze 2ma innymi rzeczami), a przede wszystkim zdolnościami Shannadar.
Na Umbrę można działać siłą swojej woli (lub prawdopodobnie także umbrą)
Na zwykły Cień rzucany przez np drzewa, zwykłą pochodnią dającą światło. (nie wiem czy dokładnie o to chodzi w tym odkryciu cienia jako magii żywiołu, sporo tam było o antyżywiole, ale chyba innym niż to co tyczy się cieni z MB, to akurat trzeba wyjaśnić)
Uch tyle ode mnie bo zaraz zrobi się jeszcze większy bajzel
Dodam tutaj linki do tematów by nie było nieporozumień
Magia Cienia - Shannadar, Negatywna Energia (antyżywioł?)Magia Cienia - UmbraMagia Cienia - Żywioł (antyżywioł?!)