Autor Wątek: Szybkość rozwoju: trudne początki  (Przeczytany 221 razy)

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
    • Prywatna wiadomość (Offline)
Szybkość rozwoju: trudne początki
« dnia: Marzec 01, 2009, 08:20:07 pm »
Najpierw przykłady:

JAZDA NA ROWERZE
1 - jeździsz powoli, niepewnie; przezornie zwalniasz przy wchodzeniu w zakręt.
2 - jeździsz poprawnie, dość pewnie; potrafisz sygnalizować rękoma chęć zakręcania; potrafisz zrobić ósemkę, na chwilę podnieść przednie koło; na ulicy brakuje ci pewności.
3 - jazda bez trzymanki, robienie świecy, pewna jazda po trudnym terenie.
4 - agresywna jazda po mieście (pokonywanie schodów, chwytanie się samochodów żeby się rozpędzić, proste akrobacje).
5 - kombinacje akrobacji (jedna po drugiej), ścigasz się pewnie i skutecznie na torach, w mieście i lesie.

JĘZYK
1.
JUTRO1'!
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2009, 06:29:55 pm wysłana przez Bollomaster »

bambosh

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • Niech bestia zdycha!
    • Email
Odp: Szybkość rozwoju
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 02, 2009, 06:43:21 pm »
Język:)

1. Znasz podstawowe zwroty, mówisz powoli, bardzo ograniczone słownictwo, o akcencie szkoda gadać.
2. Używasz prostych konstrukcji, rozumiesz odpowiedzi na proste pytania,
3. Wiesz o co chodzi z czasami i nieco bardziej złożonymi zagadnieniami gramatycznymi, potrafisz ich użyć bez robienia nieustannych błędów.
4. Gramatyka na względnie dobrym poziomie, poszerzasz słownictwo, eksperymentujesz z mniej powszechnymi wyrażniami, idiomami itp.
5. Możesz wypowiedzieć się na wiekszość tematów, przyziemnych i abstrakcyjnych, przestawić się bez trudności ze wspólnego(innego języka ojczystego) na język którego się uczysz i odwrotnie. Ciągle robisz błędy, ale zawsze jesteś zrozumiany. Zaczynasz pracę nad akcentem. Rozumiesz zdecydowaną większość tego co się do ciebie mówi.
6. Znasz się nie tylko na standardzie języka którego się uczysz, rozpoznajesz też dialekty, slang, język poetycki. Bez trudu podejmiesz każdą konwersację. Rozumienie to już nie problem.
7.Twój obcy akcent jest praktycznie niewykrywalny. Ogarniasz 'fachowe' słownictwo w wiekszości dziedzin - powiesz w języku którego się uczysz wszystko co możesz powiedzieć we wspólnym. Mozesz pozwalać sobie na 'błędy', eksperymenty ze składnią
8 . Na dobrą sprawę wiesz o niuansach języka którego się uczysz więcej niż większość ludzi która mówi nim od urodzenia...
Niech Gwiazdy błogosławią zastępy Akaruny i niech świecą jasno nad ścieżkami jej wybawcy!

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 17, 2009, 07:07:11 pm »
Tragedia! Pineczku, powiedz mi że masz jeszcze na kompie txt który pisaliśmy na ww temat w Krakowie! Chodzi o rozkminę szybkości rozwoju w zależności od środków, czasu, talentu, nauczyciela itp. Był też jakiś skromny wykresik...

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 24, 2009, 10:19:01 am »
Tj masz na myśli kartkę papieru? Czy tekst elektroniczny? Nie wiem, teraz w gieźnie jestem, w kraku dopiero jutro. Od biedy można to napisać jeszcze raz (choć wydawało mi się że o tym pisaliśmy na kompie)
"To wspaniałe - grać kimś wspaniałym"

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 24, 2009, 11:18:24 am »
masz jeszcze na kompie txt
Wykres był na kartce, może ja ją mam gdzieś w swoich papierach.

Kurde, rozminiemy się minimalnie. Ja jutro około 17 ląduję w Poznaniu.

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 24, 2009, 11:55:10 pm »
To bon vyuojaż
Fakt peszek, ja o 7 jade z ojcem do wawy, potem dalej już sam do kraka, szkoda trochę ale trudno :)
"To wspaniałe - grać kimś wspaniałym"