Autor Wątek: Krainy Południa: rasy  (Przeczytany 348 razy)

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
    • Prywatna wiadomość (Offline)
Odp: Krainy Południa: rasy
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 19, 2012, 07:35:50 pm »
No dokładnie! Pomysł jest naprawdę uderzający.

Może tylko zamiast rybiego ogona dałbym wiry wody? Coś w tym stylu.

yish

• czytacze
  • Sr. Member
  • *
    • Prywatna wiadomość (Online)
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 19, 2012, 10:33:02 pm »
Jak teraz to wspominasz, to mysle ze nawet nie wir, bloto i wodorosty. Jak sa przywiazani do gruntu, to niech bedzie do gruntu i chodza sobie po dnie jeziora ;) Chociaz te wodne plemiona to musze jeszcze nieco wiecej rozkminic.

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
    • Prywatna wiadomość (Offline)
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 21, 2012, 07:36:49 pm »
Ha! Ale ja myślałem o plemionach całkowicie morskich, czyli ich vaikutaa nosiliby ze sobą... morze. Dość epickie i niezwykłe dla mieszkańców Treboirantu (wybrzeże Krain Południa).

Ale w razie czego jest precedens. Dla starożytnych czarnoksiężników z Acheronu ziemia i morze były dokładnie tym samym żywiołem, w ogóle ich nie rozróżniali. Możliwe że na tej samej zasadzie nawet vaikutaa z największych głębin mają nogi "osadzone w ziemi".

yish

• czytacze
  • Sr. Member
  • *
    • Prywatna wiadomość (Online)
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 05, 2013, 04:16:23 am »
Ochronne zaklęcie/modlitwa ludzi z plemion lądoludzi przed zdziczałymi Vaikutta:

Za krew naszych matek, i krew naszych ojców, jako my bronimy ogrodu, niechaj ogród chroni nas. Niechaj zniszczy tych co szukają nasienia i rzuci wrogów na żer korzeni, ale nie tknie potomków którzy żywią tą ziemię.

---

By the blood of our mothers, and the blood of our fathers, as we swore to protect the garden, may the garden protect us. Destroy those who seek the seed, feed the enemies to the roots, but spare the children that nourish your soil.