Autor Wątek: Krasnoludowie: na razie luźne notatki  (Przeczytany 415 razy)

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
    • Prywatna wiadomość (Offline)
Odp: Krasnoludowie: na razie luźne notatki
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 20, 2009, 05:47:05 pm »
Warunki układu z bogami-stwórcami po wojnie z nimi:
- uwięzienie Zhildarok, Bogini która zabiła najwięcej krasnoludów, i uwolnienie jej po pewnym czasie;
- możliwość zmiany krwi, zmiany plemienia;
- reinkarnacja, jej zasady;

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 20, 2009, 11:54:31 pm »
Martwe kamienie: według krasnoludów Księżyc jest z nich zbudowany w całości; posiadają one złowrogą właściwość odbijania blasku, ale same z siebie nie są źródłem niczego prócz śmierci. Niecierpią jego emanacji, uważając ją za pewien rodzaj minerału; ostatecznie udało się im stworzyć rodzaj szkła nie przepuszczający promieni księżyca - dzięki temu mogą bez odrazy oglądać świat w noce pełni. Co ciekawe, okna tego rodzaju trzeba co jakiś czas czyścić z zielonkawego osadu, który i tak stopniowo ale nieuchronnie je niszczy...

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 25, 2010, 01:46:42 pm »
http://dnd.polter.pl/Krasnoludki-c22373
Ciekawy tekścior o krasnoludczycach.

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 25, 2010, 07:02:00 pm »
A mi się niezbyt podoba... Standardowo same stereotypy. Nie jest w ogóle odkrywczy. Nie próbuje nawet odpowiadać na pytanie dlaczego ich właściwie nie ma, a to nie dlatego, że nie ma 'stereotypu'. Stereotyp krasnoludczyczy - silnej baby, jak najbardziej jest.

Jedyne ciekawsze motywy to moim zdaniem:

"architektka, próbująca sił wśród męskiej konkurencji; jubilerka słynąca z delikatnego wzornictwa i filigranowych ozdób; A nawet budząca największe zdumienie kurtyzana "

Tylko od razu trzeba zaznaczyć, że 'budząca zdumienie", bo przecież musi je budzić. W końcu niska i duża = nie może być po prostu atrakcyjna, mieć jakiegoś czaru i uroku. Krasnoludczyc zwykle na sesjach nie ma, bo nie wchodzą w stereotypowy kanon urody świata graczy. Nawet taką ossentharską piękność, o czterech rękach, można sobie wyobrazić jako jakąś dziwaczną, fascynującą, orientalną, a taka krasnoludka, to od razu w głowie każdy ma przyziemną istotę w brudzie i skórach. Trzeba odpowiedniego podejścia MG, żeby nie zrobić z niej 'zabawnego przerywnika'.

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 26, 2010, 12:44:41 am »
Trzeba odpowiedniego podejścia MG, żeby nie zrobić z niej 'zabawnego przerywnika'.
Jak najbardziej, ale do takiego stwierdzenia można sprowadzić każdy element świata, myślę że to trochę za mało. Potrzeba treści do wypełnienia określonej formy i tej treści (przynajmniej mnie) brakuje. Krasnoludczyca zupełnie z niczym mi się nie kojarzy (oprócz negatywnych skojarzeń które wymieniłaś), a próby przełamania stereotypu które cytujesz można równie dobrze odnieść do niziołkiń albo orczyc (czemu nie?). I właśnie dlatego ten tekścior wydaje mi się ciekawy - bo opierając się może na stereotypach albo ogólnie znanych motywach z kultury próbuje te nieszczęsne krasnoludczyce ożywić. Taka silna kobieta która trzyma w garści dom i męża, pamiętliwa i mściwa a jednocześnie opiekuńcza to już jest COŚ.

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 26, 2010, 02:54:11 am »
Też myślałam o orczycach jak to czytałam, ale chodzi mi o coś innego. O to, że ten wygląd może nie musi iść w parze z wyglądem, może zamiast iść po najmniejszej linii oporu - krasnolud, silny zwarty facet - krasnoludczyca - silne babsko, można wymyślić conajmniej kilka innych opcji. I to jak najbardziej pozostawiając im silny wygląd, a jednak charakter jako przeciwieństwo ich mężczyzn - może to być wytłumaczenie ich nieobecności. Mogą właśnie być nieśmiałe. Przeciw waga mocno stąpających po ziemii mężczyzn. Może w kanonie swojej rasy, są niemal boginiami zmysłowości i przez wybujałą zazdrość, muszą zakrywać się od stóp do głów poza konkretnymi miejscami.

"Może", ze względu na to, że to wszystko są tak rzucone opcje. Ciekawa jestem co inni myślą na ten temat.

Taka silna kobieta która trzyma w garści dom i męża, pamiętliwa i mściwa a jednocześnie opiekuńcza

I oczywiście tak też może być, ale naprawdę takie odniesienie: tak wyglądają, to niech mają adekwatny charakter, jest dla mnie tak okrutnie nudne, że się odechciewa.

A popularność danego typu charakteru przecież też nie jest zawieszona w próżni, tylko wynika z otaczającej kultury, wychowania, miejsca zamieszkania i to też w tym artykule nie jest uwzględnione, tylko jakieś zupełnie generic fantasy.

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 18, 2011, 05:25:43 pm »
http://soap.kasiotfur.com/index.php?topic=624.msg4277#msg4277

Są wśród Krasnoludów typy makin liczących zakazane przez prawo - bowiem w granicach Królestw o powodzeniu zbrodniarza decyduje nie zwierzęcy spryt ani nawet żelazna wola, ale najdosłowniej pojmowane talenta matematyczne, zdolność błyskawicznego rozwiązywania najbardziej skomplikowanych równań. Przestępcy w krasnoludzkich więzieniach nie zabijają czasu ćwiczeniami fizycznymi, nie pokładają wiary w sile nagich mięśni. Zamiast tego liczą, liczą, liczą: dziesięć mnożeń i dziesięć dzieleń w seriach po pięć, forsowne potęgowanie, szybkie pierwiastkowanie, tym się zajmują. Najlepsi potrafią doprowadzić do skrócenia wyroku, po tym jak wyrachują sędziom, że ich wina nie jest tak wielka jak szacowano. Stereotypowy krasnoludzki geniusz zbrodni to nie dzika bestia która przedarła się, za pomocą zębów i noża, po ciałach zwierzchników na szczyt - ale szalony matematyk otoczony mnóstwem zakazanych liczydeł, z oczami w których hipnotycznie połyskują setki ciągów liczb, dziesiątki konstruktów numerologicznych...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2011, 06:05:20 pm wysłana przez Bollomaster »

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 18, 2016, 10:04:37 pm »
Krasnoludzkie wyrocznie cyfryczne, ofiarowane im przez Herdainów - pomagają krasnoludom wybierać partnerów tak żeby powstawało harmonijne społeczeństwo. Ciekawa uwaga, krasnoludowie są długowieczni, z natury wytrzymali, a ich Konwencja jest jedną z najpotężniejszych i najbardziej rozwiniętych na świecie. Z tego wynika że płodzenie potomstwa zajmuje raczej dalsze miejsce na liście priorytetów a więc - związki tej samej płci jak najbardziej.

-próby manipulowania wyroczniami, groźba rozregulowania całych społeczeństw;
-małżeństwo - wejście w dorosłość;
-miłość która nie zgadza się z decyzją wyroczni;

yish

• czytacze
  • Sr. Member
  • *
    • Prywatna wiadomość (Online)
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 18, 2016, 11:07:43 pm »
Ha ha ha czy to jakas (nie do konca) zawoalowana proba przyciagniecia starych uzytkownikow na forum? ;)