Autor Wątek: Nurgo  (Przeczytany 132 razy)

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
    • Prywatna wiadomość (Offline)
Nurgo
« dnia: Grudzień 27, 2009, 10:32:17 pm »
Nurgo, Raft'erai albo Formowanie Esencją. Bardzo stara magia, która wpadła mi do głowy kiedy spisywałem Tzelkrafting; Pierworodni magowie bardzo szybko zauważyli że każda rzecz, istota posiada pewne pole tolerancji, bufor, po którego "załadowaniu" zaczynają się zmieniać zgodnie z przyjętą Esencją. Nurgo jest niezwykle finezyjną, być może najtrudniejszą, magią która opiera się właśnie na transferze Esencji w inną istotę. Wszystko zależy tu od jej własnej Esencji - im jej więcej, tym więcej własnej musi zaangażować mag aby wywrzeć planowany efekt. Spektrum możliwości jest teoretycznie nieograniczone: od zatrzymania ataku na jedną chwilę, po zmianę zamierzeń czy nawet mentalności. Podstawowym ograniczeniem jest grawitacja, która działa na wyzwalaną przez Nurgo Esencję z nieprawdopodobną siłą, sprawiając że nawet najpotężniejsze efekty są krótkotrwałe. A jeśli do tego istota stoi na ziemi trzeba szalonych ilości PE żeby osiągnąć coś więcej niż migawkowy wpływ (dlatego Nurgo zupełnie nie nadaje się do zmiany Esencji miejsc; to jak wrzucanie PE w bezdenną studnię).
Z czasów Legendarnych znany jest wyjątkowy wyczyn polegający na współpracy mistrzów Nurgo i Tzelkraftingu - ci drudzy byli zdolni utrwalać efekty wypracowywane przez pierwszych.
W tej magii można się dopatrywać pewnych założeń realizowanych i rozwijanych w verkarskiej Rak'ha.

"Uziemienie" tej magii jest konieczne żeby zachować różnice między nią a Czarnoksięstwem (patrz wyżej). Mimo tego, wydaje mi się że ciągle stwarza sporo ciekawych opcji.
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2010, 10:18:34 am wysłana przez Bollomaster »

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
Nurgo
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 18, 2010, 05:35:25 pm »
Czy przy Nurgo grawitację należy rozumieć jako siłę ściągania ku centrum świata, czy alp'tronace? To zresztą tylko koloryt, najciekawsze jest to że teoretycznie wykorzystanie tej magii leżąc na kimś, niezależnie od okoliczności, byłoby najbardziej efektywne? Szczególnie jeśli dobrze pokryć płaszczyzny ciała, czy może esencja wypływa z jakiegoś innego miejsca wewnątrz istoty?
Z tego co piszesz wynika też że istota władająca 100 PE będzie musiała wydać ich więcej niż istota o 5 PE by osiągnąć podobny efekt. Czy źle zrozumiałem?

Kolejną sprawą jest coraz większe wyeksponowanie Esencji jako realnej siły, może pójdźmy za ciosem i umieśćmy ją jako coś co jest znane w świecie gry. Gdzie mówi się że ktoś posiada niezwykłe pokłady esencji. Lub on wypalił się by tego dokonać, lub stracił wiele esencji ale przełamał granicę swej wiedzy (czyli wulgarnie to ujmując kupił 'od tak' jakiś poziom umiejętności.

Inny pomysł jest jeszcze bardziej kontrowersyjny, założyłbym że wzrost PE i PI jakie się dostaje wraz z rozwojem postaci jest minimalny. Daje to niezwykle ciekawy efekt jaki zaobserwowałem pewien czas temu grając w MiM7. Raz: reguluje to maksymalne poziomy umiejętności/walorów samoistnie. Dwa: Gdy postać osiągnie gigantyczne mistrzostwo w pewnej dziedzinie może okazać się że bardziej opłacalne będzie szukanie rozwoju swej istoty w innych nawet mniej efektywnych. Simply: wykupienie jednego pasywnego waloru (a wiele działa pasywnie) od zera do 5tego jest tańsze niż podniesienie innego z 20 na 21 poziom. Nie wiem ile zrozumieliście z tego krótkiego wprowadzenia ale niestety nie mam za bardzo czasu na pisanie elaboratów. W MiM7 nie przekreśla to opcji w której pakuje się tylko w jedną umiejkę, ale istnieje też wiele ciekawych 'kombosów' umiejętnościowych gdzie po uzyskaniu poziomu w granicznego (w sensie opłacalności) zaczyna się szukać mocy gdzie indziej.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2010, 05:43:03 pm wysłana przez El Lorror! »
"To wspaniałe - grać kimś wspaniałym"

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
Nurgo
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 18, 2010, 08:02:18 pm »
Czy przy Nurgo grawitację należy rozumieć jako siłę ściągania ku centrum świata, czy alp'tronace? To zresztą tylko koloryt, najciekawsze jest to że teoretycznie wykorzystanie tej magii leżąc na kimś, niezależnie od okoliczności, byłoby najbardziej efektywne? Szczególnie jeśli dobrze pokryć płaszczyzny ciała, czy może esencja wypływa z jakiegoś innego miejsca wewnątrz istoty?
Z tego co piszesz wynika też że istota władająca 100 PE będzie musiała wydać ich więcej niż istota o 5 PE by osiągnąć podobny efekt. Czy źle zrozumiałem?
Centrum świata, serce Grawitacji według Pierworodnych = Alp Tronaqa.
Ciekawy pomysł; nie tyle leżąc na kimś, co POD kimś, trzymając coś w rękach, na ramionach - można magii Esencyjnych tego rodzaju używać efektywniej - Pierworodny niejako blokuje swoją istotą, łamie wektor grawitacyjnej siły.
Na odwrót, im więcej wolnej Esencji ma cel, tym więcej musi jej spalić mag by wywrzeć swój efekt.

Kolejną sprawą jest coraz większe wyeksponowanie Esencji jako realnej siły, może pójdźmy za ciosem i umieśćmy ją jako coś co jest znane w świecie gry. Gdzie mówi się że ktoś posiada niezwykłe pokłady esencji. Lub on wypalił się by tego dokonać, lub stracił wiele esencji ale przełamał granicę swej wiedzy (czyli wulgarnie to ujmując kupił 'od tak' jakiś poziom umiejętności.
Tak to właśnie wygląda.

Trzeci akapit: kolejny, interesujący patent do ścieżek rozwoju.