Autor Wątek: Informacje potrzebne do mapy  (Przeczytany 98 razy)

yish

• czytacze
  • Sr. Member
  • *
    • Prywatna wiadomość (Online)
Informacje potrzebne do mapy
« dnia: Marzec 14, 2012, 08:34:28 pm »
Hey zaczelam przygotowywac mape do mojego opowiadania i wiadomo, ze wystarczy wersja okrojona narazie, ale nawet przy tym napotkalam problemy.

Chcialabym skompilowac liste elementow ktore nawet jesli obecnie nie sa na zadnej mapie, powinny sie na jakiejs znalezc.

Ogolna mapka - taka jak w zalaczniku, ale nawet ciut mniejszy rozmiar.

Michal jak najbardziej edytuj ten post. Jak beda komentarze od innych to tez bede aktualizowac w ramach mozliwosci ten pierwszy post.

Kategorie jakie mi narazie do glowy przychodza:

Kontynenty + top level wody:

Turbland
(Interior)

Almut
Barren Lands* - Land-after-water (to raczej nie kontynent ale ze wzgledu na rozmiar w tej samej kategorii na mapie ogolnej by bylo)
Exterior

Krainy (19):

Umbria
Avador
World's End
Old Tradyr
Scaera
Kitay
Inrok
The North/ Kingdom
Akheron Abyss
Stygia
Land of Light
The West
Ungmar/ Hallad
Tava/ Tavia
Far West
Southern Lands
Red Drysea
Grey Drysea (Suchomorza liczy się jako jedną Krainę)
Albion
Interior
  Teeming Seas
  Open Oceans

Kraje:

Level I - powinny sie znalezc na ogolnej mapce ze wzgledu na rozmiar lub znaczenie (specjalne okolicznosci - Uutta Toivoa w moim przypadku ;))

Avador*
Halad
Tava
Northern Kingdom
Scaera
Kitay
Inrok
Umbria
Albion* (level II?)

Level II - kraje widoczne na wiekszej wersji ogolnej mapki

Stygia
Tanelf Empire

Level III - kraje widoczne tylko na mapkach regionalnych  

Góry

Level I

Level II

Level III

Morza

Level I

Level II

Level III

Rzeki i jeziora

Nie widze zadnych na ogolnej mapce...

« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2012, 06:46:49 am wysłana przez yish »

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
    • Prywatna wiadomość (Offline)
Odp: Informacje potrzebne do mapy
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 15, 2012, 11:20:18 am »
Dlaczego tyle i tak dziwnie podzielonych Krain?
Idea jest taka, że Krainy to potężne obszary na czerwonej ziemi, potężne niekoniecznie w czysto geograficznym sensie. Generalnie, jeśli zawędrujesz z jednej Krainy do drugiej dostrzeżesz to bardzo szybko, to są totalnie różne miejsca, nie tylko pod względem klimatu czy historii, ale też Tradycji jakie nad nimi wiszą. Dlatego malutki Albion może być zestawiany z Avadorem, a Ziemia Światła może być wyodrębniana ze Stygii. Jest jeszcze głębsza przyczyna: dawno temu świat wyglądał zupełnie inaczej, miał postać "kosmicznego kryształu", którego każda faseta była jedną krainą (tzw agmen). Ale ten stan (Równowaga) został złamany przez pewnego człowieka i w ten sposób doszło do "potopu światów, kiedy wszystko się wymieszało i posplatało ze sobą - ze szczątków agmenów powstały Kontynenty. Specyfika Turblanda polega na tym, że jako jedyny na świecie, ten Kontynent jest zbudowany z części wszystkich istniejących agmenów (21) - właśnie z tego wynika skupienie "historii świata" w tym miejscu. Według wielu przepowiedni, podczas Dni Ostatnich (końcówka III E) z każdej Krainy wyjdzie jeden Smok aspirujacy do miana Ostatecznego.

Czy Toivoia może być osobną Krainą? Jeśli chcesz, to myślę że tak. Ilości agmenów nikt tak naprawdę nie zna.

Nazwy inne
http://soap.kasiotfur.com/index.php?topic=200.msg2297#msg2297 (państwa)
Jak widzisz jest tego sporo, ale większość granic nie została w ogóle ustalona. Myślę że najlepiej nam to wyjdzie, jeśli się normalnie spotkamy i razem je pozaznaczamy (może Kasia też pomoże?)

Co do innych rzeczy, równin, gór, rzek nie ma tego za wiele. Chyba wszystkie największe pasma mają już swoje nazwy, ale to jest wyjątek.

Barren Lands
Dokładnie tak, w terminologii świata to jest Ocean (nieważne że martwy), czyli ten sam rząd wielkości co Kontynent (Eksterior jest Oceanem, Interior - morzem).
Myślę nad jakimś innym tłumaczeniem - Deadwaste?

Aha, na mapie brakuje podziałki (skali).
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2012, 11:32:18 am wysłana przez Bollomaster »

yish

• czytacze
  • Sr. Member
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 15, 2012, 04:10:17 pm »
Na mapie brakuje wielu rzeczy ;))))

Dzieki za opis. Faktycznie dobrze jakby sie dalo spotkac i rozrysowac choc pare rzeczy - jak pisalam, do publikacji teraz potrzebuje nie az tak wiele, ale ewentualnie dobrze by bylo wszystko pozaznaczac. I dorysowanie rzek by zdecydowanie pomoglo urozmaicic krajobraz ;)

Macie czas dzisiaj wieczorem albo w piatek popoludniu?

Barren Lands - staralam sie ominac slowo Dead, bo za bardzo to potem wlazi w trytoria typu dead lands, waste lands itp. Barren wydawalo mi sie ze fajnie oddaje nature, ze niby martwe ale jednak cos tam mozna znalezc...

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 16, 2012, 09:57:51 pm »
Krótkie podsumowanie Epickiej Burzy Mózgów Jakiej Nie Było Od Stu Lat:

-Wschód zmienia nazwę na "Stary Tradyr";

-w Avadorze, Krainach Południa i na Północy wyrastają nowe góry & morza;

-wszystkie Krainy dostają jasno określone granice;

-wielka zatoka Interioru która wbija się daleko w głąb Avadoru (pomiot morski atakuje!);

-mamy wygląd północnej granicy Kontynentu: od lewej - [bezimienna na razie Kraina, w której znajduje się min. Shadd], Inrok i Kitaj. Zamarznięte Morze dzielące Eksterior od Martwego Bezkresu;

-Almut wzbogaca się o:
 *góry ze szlachetnych kamieni, o które walczy Maddox;
 *morze śródlądowe połączone z Eksteriorem kanałami;
 *wielkie miasto Talizman i jego lustrzane odbicie, Namzilat;

-błękitne rzeki które wypływają z Końca Świata, przeskakują nad szczeliną na południu i wpadają do Umbrii (epickie wodospady);

-Niziny Niziołków w południowym Avadorze i "wapienny kraj" w pobliżu Obrzeża;

-dziwaczne, Perłowe Góry w Tavii - pozostałość Perłowego Oceanu który tysiące lat wyszedł na ląd, uciekając przed Dematuzanem;

-kraje Tanelfów ulegają konkretnemu powiększeniu;

-w skali całego świata - konsolidacja kosmografii, czyli ustalamy jak wygląda uniwersum Sołpa (koncentryczne koła):
 1 (najmniejsze, w samym środku) - Czerwień, ziemia w okręgu nieba, pod jego kopułą;
 2 Niebo
 3 Błękit
 4 Korona (największe, na zewnątrz) - tutaj żyją Gwiazdy;
 5 nicość poza granicami istnienia

I to mniej więcej tyle. Nowa mapa w drodze! Wielkie dzięki dla yish & kasi-która-jednak-przyszła!
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2012, 10:04:07 pm wysłana przez Bollomaster »

bambosh

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • Niech bestia zdycha!
    • Email
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 22, 2012, 02:23:37 pm »
Hoh, wielkie zmiany! Moze nadrobie zaleglosci na skypie, wiec na razie tylko dwie uwagi (jezykowe) Acheron's Abyss to inna opcja (aliteracja zawsze dobra); nie wiem w sumei jak 'acheron' sam w sobie jest wymawiany po angielsku, ale na wypadek gdyby skonczyl jako aczeron;) zawsze mozna zmienic pisownei na akheron czy cos w tym stylu. Co do Martwego (Bezkresu) moja sugestia to Dead Expanse, wtedy bedzie mozna sie do niego odnosic w swiecie po prostu jako (the) Expanse?
Niech Gwiazdy błogosławią zastępy Akaruny i niech świecą jasno nad ścieżkami jej wybawcy!

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 22, 2012, 05:46:29 pm »
Świetne propozycje bisz! Co do Acheronu w najnowszym Conanie był wymawiany właśnie jako aszeron - rzeczywiście można dodać "kh".

yish

• czytacze
  • Sr. Member
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 23, 2012, 01:34:35 am »
Argh, dobrze ze zwrociliscie na to uwage, bo chociaz pisownia polska mi sie bardziej podoba, to boze bron od Aszeronow... ;) Akheron it is.

Obiecana mapka w zalaczniku, jeszcze bez opisow.

yish

• czytacze
  • Sr. Member
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 23, 2012, 06:50:01 am »
Co do Martwego - dead mi zdecydowanie nie podchodzi, bo to takie plaskie i naduzyte slowo. Expanse jest ciekawe.

Wiem ze jakis koncept padl jak rozmawialismy z Michalem, ale nie pamietam. Musze miec decyzje do piatku popoludnia, bo mi tylko to zostalo zanim mapka pojdzie do publikacji i chcialabym w piatek/sobote wydac w koncu opowiadanie... (bo potem mam tydzien podatkow :( i boje z szafa papierow...)

Propozycje (dosc luzne):

1. Barren Expanse
2. Dead Expanse (jak dosc ludzi zaglosuje to przeboleje)
3. Malignant Expanse
4. Decaying Expanse
5. Vile Expanse
6. [prosze dodac kolejne pozycje :)]

W zalaczniku wersja z nazwami...

yish

• czytacze
  • Sr. Member
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 25, 2012, 11:48:06 pm »
Przy braku odzewu, do publikacji poszlo Vile Expanse.

Mapa do obejrzenia:

http://uuttatoivoa.com/archive/map-of-turbland

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 26, 2012, 12:08:27 am »
Vile jest ciekawe, ale ciągle stoję po stronie DEAD! (Co do braku odzewu, internetu nie miałem przez kilka ostatnich dni).

A ogólnie mapa świetna, chociaż myślę że Avador ciągle wymaga trochę zastanowienia (w sensie - pomyślę nad tym).

PS: link do amazona nie działa!

EDYSZYN: Aha, taka drobna rzecz - Północ to jest albo Północ albo Królestwo. Północne Królestwo sugeruje że gdzieś było jakieś np południowe, a tutaj chodzi po prostu o to że na Północy założono pierwsze (krasnoludzkie) Królestwo w ogóle (krasnoludzkich Królestw na Kontynencie jest dość dużo, będzie z 10). Stąd dwie alternatywne nazwy tej Krainy.
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2012, 12:16:02 am wysłana przez Bollomaster »