Autor Wątek: Nowa mapa Turblanda?  (Przeczytany 242 razy)

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
    • Prywatna wiadomość (Offline)
Nowa mapa Turblanda?
« dnia: Marzec 12, 2010, 04:12:37 pm »
Zadzwonił Krzysiek, mówił że lubi rysować mapy ale samemu rzadko chce mu się je wymyślać, narysowałby coś dla nas jeśli byśmy chcieli. Wystarczy stworzyć szkic roboczy, a on chętnie przerobi go na desce kreślarskiej w prawdziwą profesjonalną mapę ;) Myślę że wchodziła by w grę nawet zabawa czcionką, ostatnim razem jak byłem u niego pokazywał mi przerysowane symbole z morrowinda.
Czy mamy coś co można już teraz przesłać?
Czy ktoś jest chętny by wysłać coś w najbliższym czasie? Chodzi o szkicowy pomysł nie cudo graficzne, jeśli macie jakieś pomysły a nie przelaliście ich na papier bo nie macie zdolności/czasu to chyba macie okazję teraz to zmienić. Mapa Cesarstwa dla Kasi, Juhtun dla Ani itd. Zastanówcie się.
Krzysiek ma robotę także robiłby to w wolnym czasie gdy najdzie go ochota, ale nigdzie nam się przecież nie spieszy? :)

Takie propozycje nie zdarzają się codziennie, w dobrym guście byłoby niebawem przesłać przynajmniej jedną taką mapkę. Tak myślę. Co Wy na to?
« Ostatnia zmiana: Październik 22, 2010, 02:25:26 pm wysłana przez Bollomaster »
"To wspaniałe - grać kimś wspaniałym"

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
Odp: Mapy Turblanda
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 12, 2010, 06:28:31 pm »
Pineczku, potworze. Piszesz zupełnie jakbyś pod spodem nie miał kilkunastu różnych skanów.To jest niemal wszystko co zostało wyprodukowane; daj znać, czego potrzebujesz.
Inicjatywa jest świetna, ale to prowadzi nas do kwestii SKALI, poruszonej tutaj (http://soap.kasiotfur.com/index.php?topic=239.msg1069#msg1069), która dotąd pozostała nierozwiązana...
Inna rzecz jest taka, że mamy sporo białych plam, tutaj właśnie trzeba jeszcze dużo rozkminić. Nie wiem jaki jest zamysł Krzyśka, ale mnie marzyłaby się wielka płachta i wielki zarys Kontynentu na który można by stopniowo nanosić kolejne szczegóły i pomysły. Nie wiem też czy mówimy o mapie komputerowej, czy klasycznej - ta druga jest klimatyczniejsza, ale pierwszą łatwiej modyfikować i rozsyłać do ludzi. Pamiętam że mówiłeś kiedyś o możliwościach Autocada i o grafice wektorowej - pytanie tylko czy może to wyglądać ładniej niż (bez obrazy) twoja mapa Bezkresu (oraz czy nie wymaga to połowy życia). Jeśli chodzi o mnie jestem gotów do współpracy (i odpowiedzi na trudne pytania, chociaż opisu państw jeszcze nie skończyłem).

PS: Po uważniejszym (spokojniejszym) przeczytaniu, widzę ze chodzi raczej o wersję papierową. Też genialnie, jeśli mapa powstanie będziesz mi Pineczku robił fotokopię w rozmiarze 1:1!
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2010, 06:31:02 pm wysłana przez Bollomaster »

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
Odp: Nowa mapa Turblanda?
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 12, 2010, 08:30:29 pm »
Pytam bo nie wiem ile z umieszczonego tutaj materiału się nadaję, lepiej by zainteresowani sami określili które wersje są ok już teraz a które poprawią.
Dokładnie tak mapa będzie robiona ręcznie na papierze, stąd problemy z późniejszym nanoszeniem zmian i moje pytanie. Wydaje mi się że format (wielkość) też jest ograniczona. Skala świata jest faktycznie nie ustalona, natomiast skala map musi być dostosowana do ich treści, inna dla kontynentu a inna dla państwa, wolałbym w sumie zacząć od tych mniejszych rzeczy, stąd moje wspomnienie Cesarstwa i Juhton. Nie mam teraz za bardzo weny na poprawianie mapy martwego by wysłać Krzyśkowi, skupiam się raczej na magu i podejściu do statystyk w soap (mechanika cd), stąd pytam Was.
Wracając do skali, chyba skończyło się na niczym, ja optuję o zachodzie jako o europie z czasów imperializmu, czyli całkiem duży świniak.
Tak wiem że mapa martwego piękna nie jest =] szczególnie bez podkładu soapowego.
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2010, 08:32:41 pm wysłana przez El Lorror! »

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 13, 2010, 07:22:26 pm »
Pinek:
Co do map dla Krzyśka, ja uznaje siebie za kuriera i nie rusze przy tym palcem, jeśli nikt nie odpisze to krzyś nie dostanie map do rysowania
Pineczku, powiedz mi czego potrzebujesz? Mam ci to wysłać pocztą? Generalnie żadna z map w tym dziale nie jest "przedawniona" (co podsuwa mi myśl żeby zeskanować trochę staroci do Archiwum). Po prostu się sprecyzuj.

PS: Choć nie ukrywam, że najłatwiej pisałoby się bezpośrednio z Krzyśkiem (subtelna sugestia rejestracji konta)1

1) Wszystkich zbulwersowanych odsyłam do 341 nr. "Sołpownika" gdzie stanowczo dementuję pogłoski na temat prowizji jakie podobno otrzymuję za każdego nowego Użytkownika...

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 13, 2010, 08:38:45 pm »
No zgodzę się z Michałem, jeśli chodzi o szkic i zarys, to mapa Tanelflandii jest zeskanowana na forum. Nawet ją profesjonalnie zmerdżowałam :P

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 14, 2010, 05:54:30 pm »
Jeśli wszystkie mapy z tego działu są aktualne to ja chyba jestem nienormalny xD Sam kilka postów wyżej wspomniałeś o SKALI :P

Ok już precyzuję to co miałem na myśli:
Wrzućcie tu linki do tych tematów/obrazków/map które mają trafić do Krzysztofa B.

Mapa Tanelflandii:
http://soap.kasiotfur.com/index.php?topic=291.0

Mapa Detmarchii
http://soap.kasiotfur.com/index.php?topic=290.0
(nie za pusto na niej? zresztą to samo się tyczy uszatych piękności z cesarstwa wiecznego szczęścia i rozpusty)

PS. Jeśli jeszcze raz wrzucisz na forum fragment rozmowy z PW to się bardzo mocno obrażę. To dość chamskie.
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2010, 06:03:53 pm wysłana przez El Lorror! »

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 14, 2010, 10:29:58 pm »
Dobra, link do map Kontynentu: http://soap.kasiotfur.com/index.php?topic=53.0.
Jeśli Krzysiek ma czas i ochotę, proponuję mapę całego Kontynentu - w dużym formacie, polityczna (to znaczy takie drobinki jak Kelanea można spokojnie pominąć albo załatwić liczbami), właściwie same granice i nazwy państw wystarczą. To byłoby coś świetnego: rama którą można by cały czas wypełniać, a przy okazji wyraźne przedstawienie tego co już mamy. Jeśli chodzi o szczegóły techniczne - wielkość, rodzaj arkusza itp - zupełnie się na tym nie znam. Mogę pomóc z nazwami, szczegółami geograficznymi i tym podobnymi. Czy to wystarczy panie kurier?

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 15, 2010, 10:49:28 am »
Hmm ktoś musi tylko nanieść te państwa, zachód da się odgapić ale np Imerium Erdańskie i Maddox? Najlepiej gdybyś skserował oryginał tej mapki powiększając go 2 lub 4 i potem naniusł te granice i podpisał państwa. Ty masz oryginał prawda? Następnie wystarczy hmm mi przekazać na pyrkonie lub zeskanować w poznaniu (choć płaci się bodaj 10-20 zł od m2). Koniecznie dodaj lorror i imperium moredanu by pokazać że martwy nie jest martwy! :D
Dawaj też nazwy pierworodnych w ich nazewnictwie (taka propozycja) same w sobie są bardziej obrazowe niż gederiońskie
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2010, 10:51:21 am wysłana przez El Lorror! »

RZUCIBOMBA

• Newbie
  • *
    • Email
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 11, 2010, 10:22:04 pm »
Hejo hejo, tu Krzysiek!

To ja jestem tym samozwańczym mapokreślarzem, o którym mowa.
Generalnie to sprawa z ta mapa sie ma tak, jak to okreslil Lorror. Raczej nie planuje zrobienia mapy calego swiata (bylaby zbyt naćkana, operuje formatami sredniego rozmiaru i wyszlaby po prostu kupa), bardziej jakiegos interesujacego kompozycyjnie (koniecznie z dluga i poszarpana linia brzegowa) fragmentu jednego kontynentu np.

Do tego wszystkiego bede potrzebowal jakiejs mapki zrodlowej, z krotkim opisem geografii terenu - np kraj taki a taki, gory na wschodzie, duza rzeka przez srodek, jeziora na polnocy, gdzieniegdzie wzgorza - z, jesli to mozliwe, naniesionymi wiekszymi miastami, lub miastami waznymi fabularnie. Od razu mowie, ze niektorych rzeczy nie bedzie sie dalo uzgodnic co do joty z przyczyn czysto technicznych i czasoprzestrzennych, wiec przygotujcie sie na dosc mocne korzystanie z licencia poetica z mojej strony.

Jestem otwarty na wszelkie pytania i sugestie :D

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 14, 2010, 04:29:18 pm »
Miło cię słyszeć (znaczy się czytać)!
Jest taki kawałek Kontynentu który powinien się nadać: Zachód. Są jakieś trzy mapy tego regionu, ale każda jest albo nieaktualna, albo paskudna albo jedno i drugie. Sam Zachód ma kilka zalet, zazwyczaj to tutaj toczy się gra, jest najlepiej rozkminiony, a linia brzegowa też daje radę - są fiordy, plaże, skaliste wybrzeża i rzeki płynące pod górę (właściwie to jedna taka rzeka). Możemy zrobić tak: za jakieś dwa tygodnie Pinko (Lorror) będzie w Gnieźnie, wtedy przekażę mu wszystkie materiały - myślę że to będzie rodzaj prowizorycznego mapiszcza na którym zaznaczę najważniejsze rzeczy i dodam kilka komentarzy o które prosisz. Ov korz to nie będzie nic czego musisz się trzymać - jeśli w trakcie rysowania stwierdzisz że jakieś góry można wyrzucić/ przestawić/ zamienić w morze, albo że granice takiego Ossentharu mogą biec inaczej - po prostu zmieniaj. Generalnie wyrobiła się już jakaś wizja Zachodu, ale są sposoby żeby nawet teraz wprowadzić każdy nowy pomysł do gry. Więc niczym się nie ograniczaj.
Jeśli będziesz potrzebował pomocy przy łataniu białych dziur, daj znać; myślę że każdy (prawie każdy?) z Forumowej załogi coś od siebie dorzuci.

Nie wiem czy ostatecznie wybierzesz Zachód, czy coś innego - ale cokolwiek by to nie było największym problemem jest skala. Świat raz nam się kurczy, raz rozpręża i ciągle trudno ustalić jakie ma mieć rozmiary. No ale przecież to może być mapa w stylu dawnych czasów, kiedy nie przejmowano się głupimi cyferkami!

Skan Zachodu: http://soap.kasiotfur.com/index.php?topic=13.0
Gadka o skali: http://soap.kasiotfur.com/index.php?topic=239.0
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2010, 04:34:28 pm wysłana przez Bollomaster »