Autor Wątek: Turblanda 3D!  (Przeczytany 914 razy)

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
    • Prywatna wiadomość (Offline)
Turblanda 3D!
« dnia: Listopad 01, 2008, 02:00:36 am »
Zaktualizowana i ze skalą

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
Odp: Turblanda 3D!
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 08, 2008, 12:51:53 am »
Przy obecnej skali Turblanda ma taką wielkość:

http://img404.imageshack.us/img404/4829/skalaturblandyarkusz2bf5.jpg

Hmm niby ok, ale nie do końca, pewne mocarstwa mogłyby pozostawać mocarstwami... Celowo dałem powierzchnię USA... Obecnie Turblanda wg mnie za mała, a przynajmniej  zachód... Oczywiście możemy uzyskać efekt chin w którym na 1m2 znajduje się 10 ludzi ale... :P

Sami oceńcie...
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2008, 12:54:01 am wysłana przez El Lorror! »
"To wspaniałe - grać kimś wspaniałym"

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 08, 2008, 01:03:57 am »
tak! Podzielone i Zjdnoczone Cesarstwo niczym USA! :P

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 08, 2008, 01:28:11 am »
Hehehe Michał się zapewne bardzo ucieszy gdy to zobaczy =]

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 08, 2008, 02:22:53 am »
No nieźle... Rzeczywiście WYDAJE się małe ale w Polsce mamy ponad 30 mln ludzi; w Cesarstwie zmieszczą się ze dwie - więc 60? Chyba sporo, a dodam że nie ma u nas tłoku... Jeśli będziemuy chcieli coś powiększać - to chyba tylko Zachód. Z drugiej strony - duże powierzchnie trzeba zagospodarować, rozkminić. Przypominam że USA to w większości regularne pustkowia.
Wg. mnie tak jest OK. Ale to of korz doiero początek dyskusji!

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 08, 2008, 10:49:40 am »
Nie musimy wcale osiągać obecnego stanu urbanizacji... ja jak zawsze - jestem przeciwny, nie wyobrażam sobie traktu w cesarstwie jak zatłoczonej, brudnej, kijowej zakopianki czy trasy poznań wawa :/ feee to jest fantasy! Fantasy! Nie jakiś cybershit czy zew cthulu!

Ja jestem za powiększeniem, jeszcze nie wiem czy 2x czy 1,5x (w skali 2x, wszystko zostanie powiększone 4krotnie, tzn powierzchnia Cesarstwa będzie wynosić 8x tyle co polska, nie 2x tyle, jest tak bo mamy tu do czynienia z dwuwymiarową przestrzenią)

Tyle lecę na pociąg, trzymajta się ;)

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 09, 2008, 12:32:34 am »
No nieee tyle się napracowałem nad tą mapką, minął dzień i nikt nie komentuje? ;D
Herr jest zajęty ale liczę na resztę =]

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 09, 2008, 02:04:39 pm »
Tknęła mnie pewna rzecz. Nie możemy tak po prostu rozdąć wszystkiego o 1,5 raza (np.). Geografia, tam gdzie powstała, jest raczej przemyślana. Tzn. pewne rzeczy naprawdę mają być blisko, muszą być blisko. Reforma skali zmusi nas do zrewidowania i przkminienia WSZYSTKICH map, tak czy inaczej. Nie zgodzę się na to bez naprawdę potężnych argumentów!

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 09, 2008, 04:13:03 pm »
no to fakt. zmienilyby sie odleglosci (np. w Kleszczach Darady) ...

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 09, 2008, 06:46:25 pm »
Trudno. Jeśli mamy robić coś dobrze to nie widzę innego wyjścia, nie wyobrażam sobie mocarstw zachodu jako jakiś wypierdków wielkości polski, czy 2 polski.
Skoro poprzednio zwaliliśmy skalę to teraz trzeba przygryźć pyszczek i zrobić to jeszcze raz dobrze, mogę w tym pomóc, nie wydaje mi się by liczba map była także taka ohoho i uhuhu niesamowicie wielka. Poza tym to czy między dwoma miastami będzie 50km czy 75km nie robi jakiejś wielkiej różnicy, także nie rozumiem dlaczego zeskalowanie byłoby tak gigantycznym problemem.
Znacznie gorzej jeśli tego nie zeskalujemy i zostawimy tak jak jest. Tzn jeślibyśmy się konsekwentnie tego trzymali, zachód byłby zdziebko przeludniony. Pozostaje także kwestia odległości, przebycie drogi z aldoru do kaltaldoru nie byłoby już niczym trudnym, wskakujemy na jakiś magiczny twór i robimy to w 2dni. Heja. Jak dla mnie zachód przypomina teraz Europę z czasów imperializmu, z tym że nikt nigdzie koloni nie ma.
Mapy zeskalować trzeba i tyle, a jeśli mamy to robić od nowa to może czas zrobić nową mapę świata w ogole? Na której ziemie zachodu byłyby trochę większe... bo w porównaniu do nich reszta kontynentu jest gigantyczną pustką....

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 09, 2008, 10:03:31 pm »
Dalej oponuję. Nie dajesz żadnych konkretnych argumentów. Przeludniony Zachód? Powtarzam pytanie: czy Europa jest przeludniona? Ile milionów ludzi w niej mieszka?
Nie widzę nic złego w motywie pokonywania drogi z X do Y w dwa dni/ dwie godziny albo dwie sekundy. Tak po prostu może być, wynika to z rozwoju magii. Z drugiej strony są potęzne bariery INNEJ natury. Z Aldoru nie przejdziesz transpozycją na Kartaldor bo 1) nie ma tam portów tarnspozycyjnych; 2) nie ma ich, ponieważ pomimo obecnosci Lorda to ziemia bezprawia i niskiej jasnomagii. Ty, jako mieszkaniec Krakowa, też nie możesz wstać, pójśc na lotnisko i polecieć do Konga. Pokonanie przestrzeni to nie problem - trudności leżą gdzie indziej.
Odległości między miastami - powiedzmy że są nie tak istotne. Ale co z szerokością gór, cieśnin? Zresztą sam piszesz że zmiana o 25 km nie jest istotna. Wobec tego, po co ją wprowadzać?
Zachód rzeczywiście można porównać do Europy w czasach kolonialnych i te kolonie istnieją (nawet jeśli nie zostały jeszcze opisane). Na razie mamy je dla Ossentharu: kolonie-poligony w różnych częściach Turblanda.
Zachód ma być jasnomagiczny, zaludniony, zasiedlony, zagospodarowany. Krainy takie jak Wschód, tym bardziej Avador, mogą i powinny ziać nieuzytkami, dziczą, wielkimi puszczami, wyludnionymi krajami. Podróże tutaj trwają miesiące; trudnością nie są biurokratyczne bariery, ale Pomiot i bandyci. Różnice są fundamentalne.
Podsumowując: mała powierzchnia zachodu to dla mnie żaden powód do tej operacji.
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2008, 10:05:22 pm wysłana przez Bollomaster »

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 09, 2008, 10:06:04 pm »
Czy Aquillonia nie ma czegoś w rodzaju kolonii przypadkiem?

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 09, 2008, 10:15:13 pm »
Baa! Na Bogów, oczywiście! Toz to jeden z najbardziej "rozpowszechnionych" na Kontynencie krajów! Asterie aquilońskie można znaleźć chyba w kazdej krainie. To jednak coś trochę innego niż kolonizacja w stylu europejskim.

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 09, 2008, 10:18:02 pm »
Ale zawsze jakaś jej forma :)

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 09, 2008, 10:34:55 pm »
Nie podoba mi się to że coś powstaje nam "przez przypadek" bo tak chyba otwarcie można o tym powiedzieć.
Poza tym zawsze wyobrażałem sobie Cesarstwo jako Cesarstwo a nie mini wypierdek o powierzchni mniejszej od powierzchni Szwecji. Nie podoba mi się to że nagle zamiast gry fantasy będę miał zewa cthulu lub coś o podobnym klimacie komunikacyjnym gdzie na trasie z Argavy do ??? będę mijał setki tysięcy podróżnych poruszających się po świetnie zorganizowanych trasach. Właściwie to nie wiem jak do tego miałaby się większość sesji czy wydarzeń które już miały miejsce? Bo np. złapanie Riodarina przez xxx byłoby już trochę z dupy wzięte na zatłoczonym trakcie, a myślę że trasa z Argavy do Kalanei właśnie taka jest... Ok ale to omijamy zgodnie z zasadą nie cofania się zbyt do wydarzeń w przeszłości, które miały miejsce w innych realiach. Nie mogę jednak nie wspomnieć o niekonsekwencji, z jednej strony cały czas trąbisz że to wszystko ma być wielkie, staram się do tego powymyślać motywy etc, a tutaj okazuje się że ze skali giga metropolii i giga przestrzeni mamy nagle skalę wojewódzką... o tym niżej.

Tak zmiana długości drogi to nie problem i ciesze się że to przyznałeś, taka niewielka zmiana jednego wymiaru daje nam dużą zmianę dwóch wymiarów bo 1,5*1,5 to już 2,25 czyli powierzchnia państwa jest 2,25 razy większa. Zamiast 2x powierzchni Polski masz 4,5, jak dla mnie to ogromna różnica.
Co mi się nie podoba w małej powierzchni? Np to że Hrabstwa czy Księstwa Podzielonego Cesarstwa to nic innego jak Województwo, czyli jedno większe miasto i kilka mieścin wokół niego. Nic imponującego, nic wielkiego, nic wpływowego. Bardziej przypomina to miasta-państwa starożytnej Grecji niż Imperium np rzymskie. Jak w takim ujęciu można usprawiedliwić storzenie rozległej granicy Podzielonego Cesarstwa z Aldorem, gdzie Tanelfowie wesoło i spokojnie oddali gigantyczne pasmo ziemi po to by mogły tam hasać niebezpieczne bestie? To wszystko wydaje się ok gdy Cesarstwo jest gigantyczne, nie gdy wydzielenie 250km ziem jest już zlikwidowaniem jednego księstwa.
Cieśniny etc. Nie kumam serio, tzn chcesz mi powiedzieć że w skali 1:800000 rysowałeś to dokładnie??? Wg mnie są to rzeczy które mówią tylko, tu jest cieśnina, nie podają w żaden sposób jej szerokości...
To rodzi problemy właśnie tego typu, w jakimś tam państwie nie będzie można umieścić już królestwa takiego jak Nallabergia bo to nie będzie królestwo o w najlepszym razie powiat, tak samo nie da sie tam wrzucić mrocznej i złowieszczej puszczy. Istnienie jakiejś zapomnianej wieży maga także zaczyna cokolwiek dziwić jeśli pod jej murami codziennie przemyka kilkaset osób...
Nie wiem co mam dalej pisać... przychodzi mi na myśl wiele dupereli które jednak w całości stają się czymś potężnym, ważnym. Przez ostatnie 3? 4? lata tworzyliśmy SOAP w przekonaniu o dużej powierzchni, wszystkiego, min zachodu. Nie wmówisz mi że  zmienienie tego zupełnie nie będzie rzutować na twory naszej wyobraźni jakie przez ten czas powstały...