Autor Wątek: tanelficcy Mistrzowie Szermierki: Soren, Langiro i Gers  (Przeczytany 207 razy)

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
    • Prywatna wiadomość (Offline)
tanelficcy Mistrzowie Szermierki: Soren, Langiro i Gers
« dnia: Wrzesień 28, 2008, 04:27:14 pm »
(stary opis, pewnie trzeba zmienic/rozwinąć)

Mistrzowie szermierki

STYL WILKA

Mistrz: Soren  ok 650lat

Główne cechy stylu
-Zajadły, gwałtowny, przebiegły, pełen agresji, zakładający szybkość i ruchliwość. Jak w każdym stylu, używa się też uników, są jednak ograniczone. Skupia się na drapieżnym niemal ataku, zakładającym ryzyko ran. Walczący w tym stylu na pewno pozwoli zadać sobie ranę, jeśli tylko pozwoli mu to w następnym ruchu skończyć szybko walkę czy wyprowadzić ważny cios, zadający jeszcze poważniejszą ranę przeciwnikowi.
Głównym ryzykiem w takiej walce jest utrata kontroli, zatracenie się, mogące powodować zaślepienie i bezmyślność.

STYL KOTA

Mistrz: Langiro ok 550lat

Główne cechy stylu
-Pełny wdzięku, nastawiony na obronę i uniki, dużo zwodów, o wiele więcej kontroli niż u wilka, okupione jest trudnością wyprowadzenia pojedynczego ataku. Często jest to gra na zwłokę lub zmęczenie przeciwnika.Może i nie jest dzięki temu zbyt skuteczny w ataku, ale za to potrafi się świetnie obronić i w tych nie-pojedynkowych sytuacjach... uciec.
Ze względu na specyficzny sposób walki, uczniami zwykle są kobiety, lub mężczyźni drobnej budowy.

STYL LWA

Mistrz: Gers ok 970lat

Główne cechy stylu
-Pełen godności i powagi. W walce wydaje się niemal spowolniony, dostojny. Ciosów z założenia nie ma wiele, są za to przemyślane, oszczędne i celowe. Nastawiony na siłę. Obrona jest bardziej stawianiem czoła i blokadą niż unikami.

Wiadomo, że oprócz 'wyuczenia' się danego stylu, w grę wchodzi też, albo i przedewszystkim, temperament szermierza i jego doświadczenie. Styl walki też nie jest zawsze adekwatny do charakteru posługującego się nim. Na przykład stylem lwa może posługiwać się tanelf niegodziwy i podstepny. Rzeczywiście będzie nastawiony na siłę, wyglądać będzie godnie, ale zachować się może niehonorowo. Jest to tylko kwestia wykorzystania w taki lub inny sposób wyuczonych umiejętności.
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2008, 12:42:39 am wysłana przez Bollomaster »

Skoczek

• Jr. Member
  • **
    • Email
Odp: tanelficcy Mistrzowie Szermierki: Soren, Langiro i Gers
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 29, 2008, 03:56:41 pm »
Fajne, brzmi trochę jak siedem form walk z GW

http://www.ossus.pl/biblioteka/Formy_walki_mieczem_%C5%9Bwietlnym

Może trochę mało znam się na Soapie ale chyba niewiele ras ma wykminiony swój własny styl walki czy cuś w tym stylu.

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 29, 2008, 04:47:39 pm »
Jak dla mnie opis trzech technik zamieszczonych w tym temacie jest dobry do narracji ale właściwie nie wiadomo o nich nic poza tym.

Mylisz się tego jest całkiem sporo. Zaczynając od walki samym ciałem, myślę że ważne są same techniki jak i to kto może je wykonywać, poniżej umieszczam skrótowy opis ras i ich technik, lub samego pochodzenia technik.
Z tego co wiem obecnie "swoje" sztuki walki mają:
-Sajanie (KI gang - a'la dragon ball)
-Nammash (polaryzacja szponów)
-Rezagar (Graa - walka 6cioma kończynami)
-Ver'kar (Argan - techniki skupiające się na jak najszybszym zabiciu przeciwnika, nie można tego nazwać nawet "sztukami walki" a raczej "sztuką zabijania")
-Jedna z Kast Vidów (kontrola Energi Życiowej - a'la naruto)
-Mściciele (energia mordu)
-Ludzie z Maddox
-Ludzie z Aldoru

Jeśli chodzi Ci o walkę bronią to zobacz na ten temat:
http://soap.kasiotfur.com/index.php?topic=176.0
Może opisuje tylko bronie, ale każda z nich rzuca wiele cieni, narzuca swój charakter zarówno jednostkom jak i armii.

Poza tym każdy kraj ma swoją specyfikę magiczną i jasnomagiczną.. hmmm
"To wspaniałe - grać kimś wspaniałym"

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 29, 2008, 05:45:42 pm »
Pinio:
Jak dla mnie opis trzech technik zamieszczonych w tym temacie jest dobry do narracji ale właściwie nie wiadomo o nich nic poza tym.

Pewnie dlatego:

Kasiotfur:
(stary opis, pewnie trzeba zmienic/rozwinąć)

Tabelek do tego robic nie bede, ale jak wymysle jakis sposób na rozwinięcia, to na pewno napiszę.

Skoczek >> Na mieczach świetlnych się nie znam ;) ale te formy, które są w linku, to bardzo ciekawy podział. Podoba mi się właśnie ze względu na opis cech dalego sposobu walki, jego charakter, narracyjny.

dodam jeszcze:
El Lorror, a co byś chciał o tych technikach wiedzieć? Może jakzadasz pytania, będzie mi łatwiej wymyśleć.
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2008, 06:14:33 pm wysłana przez kasiotfur »

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 29, 2008, 07:06:42 pm »
Mam tu na myśli interpretacje szermierczą, nie jakieś tabelki :P
Tzn przekładając to na sztuki walki: wiem co znaczy gdy ktoś mówi że trenuje karate szotokan, ju-jutsu, aikido, kramanga, etc. Tzn wiem jak oni mogą walczyć, jakie ruchy wykonują etc. Nie ma tu też nic o emocjach lub sposobie walki agresywnej czy defensywnej, to zależy od nich samych, czy chcą się tylko bronić, czy wyprowadzać ciosy ryzykownie etc. Oczywiście aikido jest prawie całkowicie defensywne, etc itd itp. Po prostu nie wiem jak może walczyć koleś w stylu kota czy wilka w przełożeniu na manewry, ruchy, etc. Np czy to wygląda tak jak szermierka, czy może kendo? czy napierdalanie mieczem oburęcznym? Teoretycznie broń sama w sobie determinuje sposoby użycia, ale nie jestem pewien, nie znam się. Może Anka jest w stanie napisać czym się różnią sztuki walki mieczem w ogóle, jakie są rodzaje i czy coś takiego istnieje...
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2008, 07:08:25 pm wysłana przez El Lorror! »
"To wspaniałe - grać kimś wspaniałym"