Autor Wątek: L'orror Cornerr - Inspiracje  (Przeczytany 1115 razy)

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
    • Prywatna wiadomość (Offline)
Odp: L'orror Cornerr - Inspiracje
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 23, 2009, 07:29:20 pm »
Nie, to są hmm odpowiedniki cudów świata, wybrałem ciekawsze, choć niektóre z perspektywy świata gry są chyba jeszcze lepsze.
Jednakoż :P każda nowa technologia posiada swój komentarz z lektorem, pseudofilozoficzne bzdury (czasem bardzo dobre), o tyle ciekawe że czytana najczęściej z perspektywy przywódcy jednej z frakcji (pełen klimat). Czasem cytaty pochodzą z rzeczywistych dzieł, Arystotelesa etc.
Nie przypominam sobie by Ver'kar miały cokolwiek niszczyć z założenia :P A to co jest wyżej, szczególnie pierwszy filmik to wg mnie na swój sposób kwintesencja okrucieństwa... :P Tym bardziej patrząc z perspektywy realiów gry w której lektor jest zwierzchnikiem 'Ludzkiego Ulu' (The Human Hive) frakcji nastawionej na totalitaryzm :)

Swoją droga polecam Alfa Centauri, baaaardzo ciekawe uniwersum, strategia bardziej RPGowa niż niejeden c-rpg... w sensie odgrywania ról, nie klepania potworków i expienia. Zdecydowanie najlepsze dzieło Sida.

O znalazłem nawet komment do filmiku całkiem niezły,( choć ta pisownia :>):
"I'd say that Yang's philosophy melds the totalitarianism of the west and the dharmic philosophy of the east, actually. By shedding individuality, the totalitarian guidance of the government ceases to be oppressive and instead becomes natural.

It's the utter transvaluation of all values Yang expects from his underlings that makes him terrifying, because his ideal cannot become a reality unless everyone becomes a transhuman Buddha."
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2009, 07:37:16 pm wysłana przez El Lorror! »
"To wspaniałe - grać kimś wspaniałym"

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 24, 2009, 06:46:51 am »
Nie przypominam sobie by Ver'kar miały cokolwiek niszczyć z założenia
W powietrzu wisi kontrowersja...

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 17, 2009, 10:00:07 pm »
Uwaga: W tym wątku nie pisano od 120 dni. Łoooo dawno nic mnie nie inspirowało? nieprawda! ;)

Przesłuchajcie sobie soundtrack z District 9 :) spokojny acz klimatyczny, na pewno nietypowy dla amerykańskiego filmu s-f :)

http://rapidshare.com/files/269010428/Clinton_Shorter_-_District_9_OST___2009_-192.rar

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
Eksperyment Milgrama
« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 12, 2009, 08:48:14 pm »
http://www.eioba.pl/a73137/eksperyment_milgrama
Nie jestem w stanie tego skomentować, absolutnie szokujące - XX i XXI wiek, państwa demokratyczne hołdujące wolności i prawom człowieka... Przedziwnie słabymi istotami jesteśmy.

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 14, 2009, 04:45:26 pm »
Eksperyment Milgrama - genialna sprawa! To jest wręcz rewolucyjne; jak ludzie myśleli o saobie samych PRZED tym eksperymentem?
Badania Milgrama rozpoczęły debatę nad etycznym aspektem eksperymentów psychologicznych. Obecnie etyka badań psychologicznych nakazuje między innymi dostarczenie pełnej informacji o przebiegu badań i uzyskanie świadomej zgody uczestników, nie ujawnianie danych personalnych uczestników, dbanie o to aby żaden z badanych nie doznał krzywdy ani dyskomfortu itp. Wyjątkiem jest tu sytuacja, w której jedynym możliwym sposobem przeprowadzenia ważnego badania jest wprowadzenie badanych w błąd. W takim wypadku jednak konieczne jest przeprowadzenie sesji wyjaśniającej po eksperymencie (tzw. odkłamanie). Zatwierdzeniem planów badawczych zajmują się często komisje uniwersyteckie. Szczegółowy kodeks etyczny psychologa można znaleźć na wikiźródłach.
Tak, prawda boli i to bardzo. Ustalmy więc jeszcze więcej procedur i protokołów!

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 14, 2009, 10:56:43 pm »
Dokładnie ten fragment wzbudził we mnie chyba największe kontrowersje... a przynajmniej coś co bym określił tym słowem bo reszta artykułu była tylko szokiem. No przynajmniej wiem dlaczego provot (czy jak tam się to po rusku pisze) Zakhov miał bonusa hehe ;)

bambosh

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • Niech bestia zdycha!
    • Email
« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 15, 2009, 11:19:12 am »
Tak, te wyniki są porażające; kiedy myślisz 'co ja bym zrobił w takiej sytuacji'?' trudno sobie wyobrazić takie bezwzględne posłuszeństwo. Szkoda że na dobrą sprawę nie ma już sposobu żeby sprawdzić własną reakcję, bo mnóstwo ludzi słyszało już o eksperymencie.
Niech Gwiazdy błogosławią zastępy Akaruny i niech świecą jasno nad ścieżkami jej wybawcy!

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 16, 2009, 01:06:59 am »
Może istnieje jakaś wersja o której nie wiemy? ;) Hmm ja tam nie wiem czy chciałbym się przekonać skoro wg. danych to nie zależy właściwie od niczego. Dość przerażające.

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
Eden
« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 04, 2010, 08:51:02 pm »
'Eden: It's an Endless World!' autorstwa Hirokiego Endo
Tom 18 okazał się ostatnim, fabuła pod koniec serii staje się gigamiczna i zatacza pełne koło do pierwszego tomu, nie wiem czy to dobrze czy źle, ze względu na gigam trochę ucierpiała akcja i napięcie, mimo wszystko manga i tak ciekawa. Zakończenie tłumaczy też drugi człon nazwy serii.
W 18 tomie widziałem Gladmę (trochę wyższą i z dość wiejskim wejściem).
Nie szukałem w sieci ale pewnie można znaleźć, jak coś zapraszam do krakowa mam wszystkie tomy ;)

Cytat z wiki:
Wielopoziomowe intrygi, żelazna konsekwencja, z jaką autor buduje świat Edenu, skomplikowane postacie i doskonały rysunek to mocne strony tej mangi.
Yes yes yo!

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
Inspiracje - Witchblade
« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 04, 2010, 10:26:04 pm »
Po zaznajomieniu się z hitami amerykańskiego komiksu takimi jak 'Red Sonya' odpuściłem sobie tą wątpliwą rozrywkę, seksizm i przerost formy nad treścią... ble.
Tym razem szperając w sieci wpadłem na starego witchblade który reprezentuje chyba ten sam poziom (chyba bo nie czytałem) ale na uwagę zasługuje co innego.

To idealny finisz dla zakończenia tworzenia Ver'karskiego arsenału, jest odpowiednio klimatyczny i wystarczająco morderczy. Pasuje do nich jak ulał i może mieć kilka lub kilkanaście wariacji.

Broń ofensywna i obronna zarazem. Rywalizacja czy może wpływ miłującej piękno kultury Tanelfów doprowadziły do rozwoju estetyki, faktury i ornametnalności, jednocześnie pozostającej całkowicie Ver'karskim typem piękna - czerpiącym z symboliki mocy, nawiązującym do wyglądu najpotężniejszych z nich. Łuski, pazury i ostrza przypominają Nammash, miecze i broń nawiązują do tradycji Grumyash, rozwinięcia wijących się łańcuchów do osiągnięcia Massal - wijców, wreszcie biomorfizm i możliwości pseudo transmutacji do najstarszych tradycji Agaro.
Po niepowodzeniu projektu 5tego rodu prawie całkowicie porzucone i niesławne badania nadal trwają. Taremy najpierw Agar i Bodlar, później też Rann i Kre'magna pracują nad udoskonalaniem i hartowaniem nowej magii. Wreszcie po dziesiątkach testów w błękicie i na czerwonej ziemi wychodzą pierwsze prototypy bronio-pancerzy. Obecnie magya jest w fazie kolejnych udoskonaleń, posiada kilka podstawowych form, parę wariacji oraz chyba nieskończoną ilość autorskich drobnych zmian i zastosowań.

Ale dość o tym czas na grafiki!

Pierwsza grafa, wg mnie najlepsza z wszystkich choć może nie najbardziej obrazowa.
Gracja i piękno Rann.

Teraz bardziej obrazowe ujęcia magi w pełnej formie.

Wszystkie te seksowne wcięcia i wycięcia można sobie podarować, Ver'kar to nie Amerykanie. Jeśli wolicie, zakrycie ciała łuskowatym pancerzem może być stworzone w sposób który i tak będzie 'intrygować' lub nasuwać odpowiednie skojarzenia ;)

Broń na modłę Grumyash:

Koszta stworzenia pełnego opancerzenia, są dla jasnomagi Ver'kar spore, natomiast pancerz z ekstencjami to już bajer jedynie dla wysokiej kurudy i hagem.

Tutaj widoczne 'ekstencje' (zewnętrzne ofcorz)

Dwie bardziej foto realistyczne grafiki:

I na koniec ostatni krzyk mody z Cesarstwa - przebranie za ver'karskiego wojownika na bal (w klimacie Halloween): :D

Wiem że bardzo pobieżnie ale co wy na to? Myślę że w takich strojach lorror czują się dumne stojąc nawet przy świetlistych pięknie zdobionych zbrojach rycerzach Tanelfów (inna sprawa jest taka że raczej Tanelfowie takiej estetyki nie popierają, no ale o gustach się nie dyskutuje :D)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2010, 10:34:55 pm wysłana przez El Lorror! »

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #40 dnia: Styczeń 10, 2010, 11:59:32 am »
Bardzo dobre, choć silnie amerykańskie. Myślałem że Witchblade to tylko anime (i manga?) - w porównaniu z bladą kreskówką te komiksy wymiatają.
Też mam patent na egzopancerze w tym rodzaju - ale inspirowane Guyverem (takie anime, według mnie mega słabe, jednak kilka patentów - ciekawych). To będzie rzecz heremtycznie agarońska, lub może nawet właściwa tylko dla "ostatecznych magii" Matuzanu.

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
Fantasy Urbanism
« Odpowiedź #41 dnia: Styczeń 20, 2010, 10:43:22 pm »
http://www.wisegeek.com/what-is-a-landscraper.htm
Inspiracja do jakiejś odjechanej kultury jasnomagii, może krasnoludy takie miasta budują na płaskich przestrzeniach?

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #42 dnia: Luty 17, 2010, 09:06:30 pm »
Trailer jak to często bywa lepszy od filmu:
http://www.youtube.com/watch?v=ttK8w7lMGvY&feature=related
Prawda Michale? :P
Swoją drogą ciekawy zestaw z FF X:
http://www.youtube.com/watch?v=wG7lqF1SyrI
wersja dłuższa:
http://www.youtube.com/watch?v=TdPYOBtxdv8
a tutaj trailer który więcej opowiada o fabule gry (nieźle byłoby kiedyś zagrać :>)
http://www.youtube.com/watch?v=hWpz_KUkRuw
i wreszcie samo intro z gry:
http://www.youtube.com/watch?v=zqJYXoC1OQc
Jak każda seria FF - bardzo kyarowskie 8)

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #43 dnia: Luty 21, 2010, 10:57:12 pm »
Ostatnie dwa dni regenerowałem psyche śpiąc, pijąc, jedząc i czytając komiksy.
Blech raczej nie jest godny polecenia choć kilka pojedynczych scen wymiata, dla Szirganów i innych istot kontaktujących się z duchami tamtejsze rozwiązania i pomysły byłyby bardzo ciekawe. Mangę doczytałem do połowy potem jej przeciętność sięgnęła szczytów i przerzuciłem się na Vagabonda, na razie zaczynam czytać ale już ma przewagę nad Blechem, miażdży podobnie jak Michał gorąco polecam! ;) (pomyśleć że to taki długi czas miałem na dysku i się kurzyło). Ah tak przeczytałem też Dragon-half czyli komedię dla napalonych nastolatków w realiach fantasy, dałoby się wyciągnąć nawet kilka motywów dla Sajan (główna bohaterka to pół smok), najlepszy to 'Khareg* zrzuca skórę/łuski dwa razy", bardzo klimatyczne powiedzonko, co przedstawia nie powiem, najciekawiej będzie jak każdy zinterpretuje to jak mu się żywnie podoba.
*jakiś tam rodzaj smoków szlachetnych
Inny ciekawy motyw z dragon-halfa to starożytne zaklęcia/klątwy, które po wypowiedzeniu (a każdy cieć znający słowa może to zrobić) osłabiają dany rodzaj istoty (myślę że gdyby zabierały 1-2 sukcesy i nie mogły się kumulować to byłyby ciekawym dodatkiem do soapa, tym bardziej że motyw można rozwinąć, najciekawsze byłyby tu implikacje w świecie nie sama moc słów (która powinna być z zasady dość niewielka))

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwiec 10, 2010, 04:54:08 pm »