Autor Wątek: "Elfowie Podziemia" czyli drowy w SOŁPie  (Przeczytany 520 razy)

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
    • Prywatna wiadomość (Offline)
"Elfowie Podziemia" czyli drowy w SOŁPie
« dnia: Listopad 10, 2008, 02:56:17 am »
Elastyczne, kulkowe stawy, dające niezwykłą swobodę ruchów. Pozostałość po okresie przystosowywania do Podziemi; teraz tylko najniższe elfy Pod. mają "pełnokulkową" budowę.

W ich Ogniu nie ma ciepła (inny ogień, brak ciepłych uczuć) - ZŁOO!!

Wiara: pielgrzymki jednostek na powierzchnię, do Słońca. Gdy wracają stają się Słońcami swego ludu.

Będzie z tego nowy temat (nie część "zwykłych" elfów), bo te mają się od naziemnych fundamentalnie różnić (chyba).

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
Odp: "Elfowie Podziemia" czyli drowy w SOŁPie
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 03, 2009, 11:17:54 am »

Adnistral

• Newbie
  • *
    • Email
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 03, 2009, 12:35:44 pm »
Drow Charakterystyka:

Drowy które poddały się "obróbce alhemicznej w celu dążenia do budowy humanoidalnej

-Budowa Ciała
Smukła, w wielu przypadkach bardzo chuda wręcz anemiczna...  :P
Włosy - standardowo białe, jednak istnieją też z czerwonymi i popielatymi...
Oczy - najczęściej białe, są też bardzo jasno różowe wpadające w biały<ew. niebiskie...>
Uszy - szpiczaste jednak bardziej przypominające ludzkie anieżeli elfie

Drowy nie sprawdzają się przy walce  fizycznej bez pomocy alchemii..
Jednak najnowsze modyfikacje ciała którym uległy powodują że ich ciała mimo niepozornego wyglądu mają w  sobie siłę... = zwykłemu człowiekowi <na cudy bym nie liczył>

Adnistral

• Newbie
  • *
    • Email
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 03, 2009, 12:53:38 pm »
Frakcje w Krainie Drowów

Najemnicy
Grupa która dążyła do jak największego upodobnienia  do Humanoidów
I podejmująca się wykonywaniu zadań za pieniądze np. zabicie jakiś urzędników, osłona karawan itp....
Udało się, jednak część najemników zbuntowała się bo procesy w ich ciałach nie przechodziły odpowiednio i oddział samozwańczych najemników rozpadł się...

Cechują wszystkich którzy byli w tej organizacji nienawiść do Krasnoludów
I pobocznym celem ich była szkodzenie pod każdym względem krasnoludom...

Adnistral

• Newbie
  • *
    • Email
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 03, 2009, 07:01:51 pm »
Jeżeli szaranie jak dobrze myślę to mroczne krasnoludy (SIC!) to mogą być w nazwijmy to  w umownie Neutralnym nastawieniu do Drowów 

Aha i bym był zapomniał o najważniejszej kwestii:
Relacja Drowy - Krasnoludy...
Krasnoludy nie lubią drowów z jednej prostej przyczyny są konserwatywne...
Natomiast Drowy cały czas ewoluują w coś nowego i są liberalne...
Masa Krasnoludzkich korytarzy została zajętych przez Drowy kiedy te wycofywały się po powierzchnię...

Życie na powierzchni jest ciężkie dla Drowów z prostych przyczyn że stały się one syntetycznym tworem poprzez alchemię wpływy magicznych kruszców w planecie itp.
Ludzie raczej ich omijają, istoty które kierują się naturą czują niechęć do nich z racji ww. przyczyn...

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 03, 2009, 07:10:24 pm »
Niestety nie. Mroczne krasnale to pikuś przy szaranach; opis jest tutaj (http://soap.kasiotfur.com/index.php?topic=545.msg3477#msg3477), nie wiem czemu nie został wklejony wcześniej...
Ten genialny wg. mnie pomysł wzięliśmy z Kryształów Czasu, starego, polskiego systemu (i trochę go przerobiliśmy).

Mam nadzieję że ilość tych tekstów nie przyprawi cię o ból głowy!

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 03, 2009, 07:55:17 pm »
Hmm mroczne krasnale? Czyli nie krasnoludy?

Turblanda zaczyna rozrastać się w dół, to cieszy, pytanie tylko jakie masz Michale stanowisko w sprawie niejasności, tajemnicy i klimatycznego mroku towarzyszącego domniemanej ilości szaran POD powierzchnią ziemi. Jeśli ludy podziemi miały z nimi wiele do czynienia to zapewne dysponują mniej lub bardziej dokładną wiedzą, czyli mrok tajemnicy szlak trafi (przynajmniej częściowo).

Co do Ver'kar, mogą działać i pod ziemią (skoro wożą się po Błękicie) ale nie wydaje mi się by było to popularne zjawisko. Jeśli jakaś z ich sił się w to angażuje to Agaro - to byłby dobry patent, ich wygląd jest kłopotliwy, nawet jeśli mogą go maskować to i tak masowo na Turblanda nie występują. Wydaje mi się to ciekawe - od wspomnienia Xera i górników z martwego ;)
O tych bobciach wspominam dlatego że pasowałoby trochę ich odkurzyć, ale nic na siłę.

Bardziej interesuje mnie drowia struktura społeczna, czy to nadal matriarchat czy coś bardziej oryginalnego?
"To wspaniałe - grać kimś wspaniałym"

bambosh

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • Niech bestia zdycha!
    • Email
Odp: Podziemne magie Drowów
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 05, 2009, 05:41:42 pm »
Być może nieszczęsny wędrowiec, zagubiony w czarnosiemności i ciszy Podziemia spojrzałby z mieszaniną zazdrością i strachu na nieposyżyte fortece Vortiganu. I poczułby lęk - słuszny lęk - przed tymi którzy je wznieśli, niepodzielnymi władcami tej domeny, co narzucają swoją wolę żywiołom i istotom. Zamiast szukac pomocy za obcymi, trupio bladymi murami, uciekłby dalej w mrok i przepadł, gdzieś pod ciśnieniem ton ziemi w martwym powietrza. Umarłby przerażony, nie wiedząc, że drowy przed którymi uciekł - również czują strach. Nie jest to strach podobny naszemu, strach istot słonecznych. To część ich natury, która całemu ich życiu nadaje kształt i formę. Nawet potęga seshiry nie zdoła nigdy oszukać Podziemi - tu żadna myśląca, czująca, żywa istota nie jest mile widziana. Napór tej obcości, wrogości, ciszy to nie jest coś do czego można się przyzwyczaić - to coś co zmieni cię na zawsze. Świadomość bezmiaru głębokości pod twoimi stopami - jesteś już tak głęboko, a kręty korytarz biegnie dalej w dół, w jeszcze głębszą czerń - świadomość zagrożeń, z którymi nigdy nie zmagała się żadna słoneczna jasnomagia - wreszcie: strach przed tym co niepoznane i nigdy poznane nie będzie... Kolejne pokolenia drowów nauczyły się żyć w przerażeniu. Nie poznałbyc tego patrząc na nie, jak skutecznie, pewnie, bezwględnie działają. Ale popatrz na ich wzajemne relacje: w obcości Podziemi, najcenniejsza walutą jest... ochrona. Status społeczny drowa określany jest przez to pod czyją opieką się znajduje i nad kim swoją opiekę rozciąga. Ten sytem 'protekcji' wynosi do władzy niesłychanie wpływowe jednostki, lecz jednoczesnie obarcza je gigantyczną odpowiedzialnością za 'protegowanych'. Jeśli 'protektor' się nie sprawdzi, jeśli zawiedzie - a w Podziemiu przewidzieć wszystkiego nie sposób - może spaść ze szczytów na które tak długo się piął...
Niech Gwiazdy błogosławią zastępy Akaruny i niech świecą jasno nad ścieżkami jej wybawcy!

Adnistral

• Newbie
  • *
    • Email
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 05, 2009, 06:28:49 pm »
Totalitaryzm...
Jednak z pewnym ale...

Jest 3 w tym ustroju ekhem władców absolutnych...

-Azgoth - mag krwi najbardziej panujący w podziemiu nad "żywiołem który sobie obrał"

-Binual - psychopata nie cofnący się przed niczym by mieć jak najwięcej walki i przyjemności z tego

-Lariah - jest główną osobą która doprowadziła do "paktu" między szaranami a drowami

Są jeszcze frakcje które znaczą w budowie podziemia: 
-Magowie Krwi <tłumaczyć chyba nie trzeba>
-Najemnicy <opis powyżej, są b. szanowani mimo tego że się rozpadli z prostej przyczyny że dali nadzieje wielu ekhem nie wiem czy to będzie pasować ale chłopom na możliwość kiedyś tam wmieszania się w tłum za pomocą alchemi>

CDN.
To są początkowe pomysłu czekam też na opinię jak to wogóle widzicie bo nie wiem czy mam pisać dalej bo nie określacie tego...
Skupiam się głównie na drowach ale poprostu uwielbiam tą rasę ;]]]]

P.S. El Lorror są mrocze krasnale polecam lekturę D&D sorry nie opowiem Ci o nich bo w RPG z pod znaku fantasy sensem mojego życia jest tępienie krasnoludów ;]]]]]
« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2009, 06:36:07 pm wysłana przez Adnistral »

bambosh

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • Niech bestia zdycha!
    • Email
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 05, 2009, 06:46:53 pm »
Mam nadzieję że nie wykazuję się znowu swoim słynnym konserwatyzmem, ale myślę że nie ma powodu żeby czerpać garściami z D&D. Możemy przeciez wspólnie wymyślić lepsze/ciekawsze patenty! To znaczy, nie musimy się chyba trzymać dedekowego wyglądu drowów czy ich dedekowego wrodzonego okrucieństwa? (Ani też, tzw. rasowej niechęci - to znaczy o ile istnieje dobry powód aby nienawidziły krasnoludów, to oczywiście, ale drobne różnice w postrzeganiu rzeczywistości to jeszcze nie powód by nienawidzić większości populacji Turblanda = krasnoludów).
Niech Gwiazdy błogosławią zastępy Akaruny i niech świecą jasno nad ścieżkami jej wybawcy!

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 05, 2009, 06:49:29 pm »
P.S. El Lorror są mrocze krasnale polecam lekturę D&D sorry nie opowiem Ci o nich bo w RPG z pod znaku fantasy sensem mojego życia jest tępienie krasnoludów ;]]]]]

Musisz jednak pamiętać, że to nie DnD, tylko SOAP, a to znaczy, że 'mroczne krasnale' w nim nie istnieją (jeszcze). I musisz je wymyślić, opisać, żeby zaistniały. Przy czym nie wiem jak reszta, ale wolałabym, żeby ten opis nie wyglądał na zasadzie 'kopiuj>wklej' z DnD, bo można na motywie 'mrocznych krasnali' zbudować nowe, ciekawe rzeczy.

Są jeszcze frakcje które znaczą w budowie podziemia:
-Magowie Krwi <tłumaczyć chyba nie trzeba>

Jak najbardziej trzeba!!! Luknij sobie z dział o magii, magii krwi jest chyba już kilka wymyślone, a można wymyślić jeszcze mnóstwo więcej! :)

A co do rasy drowów, fajnie by było zatrzymać patent (pominięty na razie) z pierwszego posta Bollo, o kulkowych stawach. Z założenia miały one pozwalać na niezwykle skuteczne przemieszczanie po podziemiu.

PS. Adnistral, przedstawiłbyś się w 'Pogaduchach'? To takie małe forum, że trochę dziwnie mi nie wiedzieć za bardzo z kim rozmawiam ;)

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 05, 2009, 10:18:27 pm »
Myślę że nie ma co szaleć z krasnoludami. Jedni i drudzy po prostu się nienawidzą;
-Drowy wylądowały w Podziemiu niespodziewanie; rozbiły dotychczasowe układy i stworzyły nowe. Ich pragnienie zabezpieczenia się, pewniejszego osadzenia w Podziemiu sprawiło że zawarły dużo sojuszy i paktów z różnymi nieprzyjemnymi stworami, ingerując w politykę daleko poza Vortiganem. To MUSI co najmniej drażnić krasnoludy;
-Drowy są prawdziwymi Wygnańcami i to przekleństwo ściga ich nawet głęboko pod ziemią; wygnańca, banity, uchodźca każdy by się najchętniej pozbył, nie miał z nim nic do czynienia. To jest podstawa powszechnej wrogości jaką świat "czuje" do Drowów.
-Na niechęć i agresję Drowy również odpowiadają agresją; ich magie są mocne i do tego mogą się kryć za Vortiganem. To nakręca "spiralę nienawiści".

Właściwie wydaje mi się że problem będzie z przesadą, tzn Drowy nie toczą jednak otwartej wojny z całym światem. Generalnie starają się unikać konfliktów, albo rozstrzygać je na własnych zasadach. Tylko nieliczne grupy idą na pełną konfrontację (jak na przykład ci najemnicy, których fajnie byłoby nazwać jakoś).

Patent z kulkowymi stawami nie został pominięty; Adnistral wspominał go przy okazji ww najemników, którzy dążyli do pozbycia się ich. Na pewno jest ciągle dość dużo Drowów, które jeszcze mają to ustrojstwo.

To są początkowe pomysłu czekam też na opinię jak to wogóle widzicie bo nie wiem czy mam pisać dalej bo nie określacie tego...
Jeśli chodzi o mnie to jak się czegoś nie czepiam, to znaczy że jest OK! Generalnie chodzi o to, żeby zebrać jak najwięcej pomysłów, a potem je logicznie połączyć. Np trzej NPC których wymieniasz świetnie się łączą z "Protektorami" Bambosza - to Drowy o takiej mocy że od długiego czasu skupiają wokół siebie mnóstwo protegowanych. Przy czym wiadomo już na czym się ich władza opiera: jeśli zaczną zawodzić, jeśli na ich stronników zaczną spadać klęski - ich panowanie (zapewne) dobiegnie kresu. To raczej nie totalitaryzm, ale coś jakby dziwna demokracja...

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 05, 2009, 10:31:06 pm »
A co do Mrocznych K., przypominam, że cała masa patentów w SOŁPie wyszła od rzeczy które skądś tam po prostu zerżnęliśmy. Taka prawda.
O MK za wiele nie wiem; Młotkowi kojarzą mi się z potęgą, a dedekowi Druegarowie są dość smutni (chyba coś ich zawsze ciemięży, a to jakiś smok, albo demilicz). W sumie to na razie nie mam pomysłu jak by mogli wyglądać u nas; może to po prostu jakiś "plugawszy" szczep Krasnoludów Szlachetnych którzy zeszli pod ziemię? Ci których doświadczyła czarnociemność, prawdziwe bezświatło z najniższych partii Podziemi? Może to właśnie oni zawędrowali najniżej w poszukiwaniu nieosiągalnego Raju i dlatego żal/ rozpacz wypaczyły ich naturę? To byłoby prawdziwie mrroczne. Do tego jeszcze motyw że nie trawią, żadnego, nawet najmniejszego źródła blasku, choćby to była fosforencja.
Niewykluczone że Drowy sprzymierzyły się kiedyś z tymi renegatami - od nich nauczyły się magii bezświatła. Fakt który jeszcze bardziej rozjuszył resztę Krasnoludów (szczególnie Azerów, głoszących że to oni zawędrowali najniżej).
Mrocznych nie cierpią też Ebigeonici - ci szaleni krasnoludowie twierdzą że zdołali przejść koło Miasta i że zeszli w najniższe regiony, gdzie panuje wieczny mróz i nie ma żadnego światła. To oczywiście niemożliwe, bo jaka istota (oprócz Ebigeonitów) zdołałaby przejść nietknięta w pobliżu płomiennego Serca Światów?!

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 05, 2009, 10:57:48 pm »
nie musisz przypominać. Jasne, że wiele patentów pochodzi z innych miejsc niż nasza_niezwykła_wyobraźnia. Drowy same w sobie też. Tylko, chcę podkreślić, że są to inspiracje, zamieniają się w coś nowego, a nie istnieją na zasadzie 'ctrl+v'.

Adnistral

• Newbie
  • *
    • Email
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 06, 2009, 10:13:47 am »
Mam nadzieję że nie wykazuję się znowu swoim słynnym konserwatyzmem, ale myślę że nie ma powodu żeby czerpać garściami z D&D.

Nooo ale ja właśnie takie  Drowy jak są w D und D ( ;D) wg mnie są najlepsze a to że wklejam jakies postacie to tylko i wyłącznie starać się urealnić swoją wizję...
Dla mnie dorwy są
PO PIERWSZE PRIMO ZUE!
PO DRUGIE PRIMO OKRUTNE!

no to a za to uwielbiam drowy...
Inne nie mają sensu jak wg. mnie i moich garbatych dzieci...

Co do ustroju to Ci główni władncy nie mają jakiś bliskich sobie  istot chyba że bogów z którymi rozmawiają...
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2009, 07:48:25 pm wysłana przez Adnistral »