Autor Wątek: AVATAR  (Przeczytany 57 razy)

narfeja

• Newbie
  • *
    • Email
    • Prywatna wiadomość (Offline)
« dnia: Grudzień 27, 2009, 05:05:31 pm »
Hej Ludziska! (i Nie-ludzie)!
idźcie na "Avatara". do kina. takiego 3d. mówię poważnie, lećcie.
R E W E L A C J A ! ! !

więcej może później. ;)

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
Odp: AVATAR
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 27, 2009, 05:32:55 pm »
He he już mi siostra mówiła, że ekstra, może faktycznie się wybierzemy :)

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 27, 2009, 05:57:22 pm »
Racja, racja film jest świetny! żadna jego część nie jest orginalna, ale forma plus coś trudno uchwytnego sprawiają że całość jest doskonała. Z każdego krytycznego punktu reżyser wychodzi obronna ręką: źli są źli w sam raz, wojna toczy się fajnie ORAZ logicznie, a główny bohater nie jest - jak to się często zdarza w takich filmach - tytanem skuteczności. Świetnie też wygląda kseno-natura, pokazana jako coś co może fascynować i o co warto walczyć! Prawdziwie kinowy film (kurde, w 3D go nie widziałem). 1)

1) polecam gnieźnieńskie kino Helion; niskie ceny, domowa atmosfera, darmowe obwarzanki i śfietna obsługa. Kryptoreklama zgodna z ustępem 56, paragrafem VIIII i kawałkiem 10 Tajnej ustawy o kryptoreklamie.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2009, 05:59:11 pm wysłana przez Bollomaster »

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 27, 2009, 09:30:28 pm »
Hehe dobrze się składa że pojawił się ten temat, jutro Weroniuszu wyciągnę z Ciebie czy da się rezerwować lub elektronicznie kupować bilety w poznańskim jajcu. Nawet nie wiedziałem że iMAXa mamy w wielkopolsce, czy nawet polsce xD żal.pl
Bilety nie są tak drogie jak myślałem...
"To wspaniałe - grać kimś wspaniałym"

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 30, 2009, 11:20:27 pm »
Byliśmy na tym w 3D (poznań plazza, ul lechitów, ulgowy 22, normalny 27, film trwa 3h więc wg mnie się zwraca, wybierzcie sobie koniecznie środkowe miejsca).

Mam jakieś dziury w mózgu bo zapomniałem że już na nim byłaś Weroniuszu.
Kolejna dziura to niedogadanie się z Weronią, sorry Piotrze.

Film, ciężko mi powiedzieć jak bym się do niego odnosił gdybym nie poszedł do iMAXa. Technika 3D mimo pewnych niedogodności (Mały do połowy filmu nie widział w 3D a ja nie mogłem czytać napisów bo robiło mi się gugu) wymiata! Wraz z Weronką stwierdziliśmy że film był za szybki (bo nie można było się nagapić ;) ). Nie wiem jak bym się odnosił do tego dłuuugiego wstępu i wprowadzenia (bardzo ciekawego i malowniczego) w realia świata gdyby nie możliwość podziwiania trzeciego wymiaru połączonego z doskonałą grafiką zarówno technologii ziemian jak i przyrody obcych. Sam pomysł na fabułę faktycznie jest złożony ze standardów ale w taki sposób że wciska w fotel (przynajmniej mnie).
Kino to nie tylko 3ci wymiar, także efekty dźwiękowe były dobre w plazie, wybuchy powodowały drgania etc tego w domu lub mniejszych kinach nie doświadczycie (dodatkowo podczas ataku rakietami i wielkiego pożaru ktoś się spierdział wytwarzając smród podobny do palonego lasu - przez chwile myślałem że technologię węchową także mieli opracowaną, po chwili zidentyfikowałem zapach.... :| ).

Daję moje srogie 9/10 ;)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2009, 11:23:46 pm wysłana przez El Lorror! »

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 09, 2010, 12:51:37 am »
Znów w 3D ;) ale w krk. Tym razem chyba trochę większa sala i miejsca bardziej na środku - dzięki czemu nie bolała mnie głowa. Konrad twierdzi że pewne efekty 3D były specjalnie uszczuplone przez Camerona bo dostosował je do możliwości ludzkiego wzroku (np planetę postrzegamy jako coś płaskiego mimo że jest okrągła)... hmm ciekawe.
Trzeci raz chyba nie pójdę... chociaż Konrad namawia na kino cyfrowe o.O jakiś inny rodzaj 3D... masakra :D

pieczyl

• Jr. Member
  • **
    • Email
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 29, 2010, 06:19:54 pm »
Uwierz mi, że z kosmosu ziemia chociaż okrągła, wydaje się płaska:P oko ludzkie radzi sobie z głębią tak mniej więcej na pół kilometra, potem już przestaje byc precyzyjne. Jeżeli miało być 3d, to ten efekt musili uwzględnić, żeby było realistycznie. Ale film boski.

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 06, 2010, 11:21:45 am »
Łiiiiiiiiiii :D

http://www.youtube.com/watch?v=UdIIqoDakHU Hi hihi Jestem na TAK.

Podobał mi się baaaaaardzo. Bardzo długi, a ja lubię zanurzać się w filmie jak najdłużej. Te wszystkie szczegóły! Robaczki, zwierzaki itd No i pierwszy raz byłam na filmie 3D i jestem pod wrażeniem. Bardzo fajnie się to ogląda, jeszcze bardziej żywe się wszystko wydaje. No i główny bohater, śmieszny, czasem nieporadny, ale oczywiście generalnie szpanerski haha jestem na tak! Ja generalnie jestem strasznym kinomanem i angażuję się w oglądane historie, więc i się wzruszyłam i trzymał w napięciu i dużo rozczulających scen, zwrotów akcji. Zgadzam się z opinią, że to "kosmiczna Pocahontas", ale dla mnie to jest na plus, bo zawsze lubiłam Pocahontas i filmy Disneya generalnie. Tak więc w Avatarze mi brakowało do szczęścia... piosenek HAHAHHA! "Kolory Wiatru" jak biegną po drzewach i tak dalej...

Uch... teraz mam ochotę obejrzeć Pocahontas hi hi :D

http://www.youtube.com/watch?v=4zgjFVBmc5A&feature=related

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
Nine
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 09, 2010, 08:46:55 pm »
Jak brakuje piosenek to możesz wybrać się na 'Nine' wbrew recenzjom całkiem niezły i bynajmniej nie ze względu na świecące krągłości tylko treść, całkiem zgrabnie przechodzącą z musicalu w film :) chyba pierwszy film gdzie darli cały czas mordy i mi to nie przeszkadzało :)

mysterio

• czytacze
  • Sr. Member
  • *
    • Email
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 09, 2010, 07:54:19 am »
A ja tak się przyczepie jeszcze do AVATARa, którego w końcu obejrzałem (w 2D)... Zgadzam się to Pocahontas, ale to też Aliens.
Oba filmy robił Cameron, zabudowa bazy na Pandorze wygląda jakby to było LV425, no i jest Vasquez;)
http://www.youtube.com/watch?v=eycDq4NW88o
Wszystko się zmienia, ale w gruncie rzeczy pozostaje takie samo...