Autor Wątek: I Gigamiczny Konkurs Sołpowy!  (Przeczytany 114 razy)

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
    • Prywatna wiadomość (Offline)
I Gigamiczny Konkurs Sołpowy!
« dnia: Grudzień 07, 2008, 02:09:07 am »
Oto i on. Gigamiczny test z którym mogą się zmierzyć tylko najlepsi kyar. Może być jedynie jeden zwycięzca - i to jemu przypadnie bezcenny puchar "Wielkiego Sołpownika" oraz nagroda spożywcza. Organizator uprasza o przesyłanie odpowiedzi tajnymi kanałami do istoty zwanej "Bollomaster". Niech rozpocznie się bój!
[nagrodę funduje bliżej nieznany entuzjasta naszego forum, noszący apokaliptyczne miano, bliżej nieznany "Roczak"!]

Oto pytania!

HISTORJA:
1. Kto obwieścił nadejście Czwartej Ery?
GEOGRAFIJA:
2. Jak nazywa się główny port albioński w Krainach Południa?
3. Jak nazywa się największa pustynia Wschodu?
SPRAWY ŻYCIA I ŚMIERCI:
4. Jak nazywa się rasa ludzi-kotów?
5. Gdzie po śmierci trafia dusza śmiertelnika?
6. Wymień jak najwięcej ras ludzkich.
JASNOMAGIA CODZIENNA:
7. Jak nazywa się najskuteczniejszy płyn alkemiczny do usuwania zanieczyszczeń?
8. Dlaczego posiadanie wąsów odbija się korzystnie na zdrowiu magów?
INNOŚCI:
9. Co jest czerwonym odzwierciedleniem tego Miasta?
10. Podaj jak najwięcej znaczeń słowa „badim”.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2010, 11:36:15 am wysłana przez Bollomaster »

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
Odp: I Gigamiczny Konkurs Sołpowy!
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 07, 2008, 09:53:24 am »
9: "Miasto" to... miasto wymyślone i opisane przez Łukaszka w opowiadaniu "Sen o lustrach". Założyłem, że jest to coś, co istnieje w Błękicie (dokładniej: na Szerokości Prawdziwego Błękitu). Istotą odpowiedzi jest więc rozpoznanie jaka rzecz z prawdziwej ziemi odbija się w ten sposób w Innym... Nie ukrywam, to chyba najtrudniejsze pytanie ze wszystkich. A może nie?
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2010, 06:59:20 pm wysłana przez Bollomaster »

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 07, 2008, 11:54:20 am »
Hehehe dobre  ;D
Czy przypadakiem sponsorem nie jest roszak? cz/sz?
Pytania trochę odlotowe, widzę że moją mocną stroną jest 'jasnomagia codzienna' ;D
"To wspaniałe - grać kimś wspaniałym"

bambosh

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • Niech bestia zdycha!
    • Email
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 07, 2008, 09:31:15 pm »
a nagroda spożywcza to pudry?
Niech Gwiazdy błogosławią zastępy Akaruny i niech świecą jasno nad ścieżkami jej wybawcy!

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 07, 2008, 09:33:26 pm »
Nie komentuję...

pieczyl

• Jr. Member
  • **
    • Email
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 15, 2008, 09:23:50 pm »
9: "Polis" to miasto wymyślone i opisane przez Łukaszka w opowiadaniu "Sen o lustrach". Założyłem, że jest to coś, co istnieje w Błękicie (dokładniej: na Szerokości Prawdziwego Błękitu). Istotą odpowiedzi jest więc rozpoznanie jaka rzecz z prawdziwej ziemi odbija się w ten sposób w Innym... Nie ukrywam, to chyba najtrudniejsze pytanie ze wszystkich. A może nie?
Łukaszek czuje się wzruszony i połechtany, ale mała errata - u mnie polis to jest funkcja, a nie nazwa. Zresztą, jeżeli dojdzie do skutku najnowsze opowiadanie to może się trochu wyjaśni, czym są polis i skąd się wzięły. Oraz dlaczego są takie pokurwione;)

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 17, 2008, 09:53:55 pm »
Czekam! Polis poprawione.

pieczyl

• Jr. Member
  • **
    • Email
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 17, 2008, 10:36:44 pm »
Ciebie, Kaczorku, jeszcze rozmowa ze mną na ten temat czeka, bo fabułę trza wymyślić ;)

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 05, 2009, 06:59:39 pm »
I kto wygrał....?

mysterio

• czytacze
  • Sr. Member
  • *
    • Email
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 06, 2009, 12:52:37 pm »
Mim zdaniem wygrał bot, albo drugi bot, którego kasio skrzętnie wykreśliła z forum:PPP
Wszystko się zmienia, ale w gruncie rzeczy pozostaje takie samo...

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 30, 2009, 08:21:19 am »
Khm, niniejszym Podsumowuję wyniki Konkursu! W tym Straszliwym Starciu, w tym Wyzwaniu Intelektów i Woli wzięło udział 2000 osób! To liczba nad wyraz Gigamiczna, całe dwa legiony. No naprawdę sporo, dlatego też rozstrzygnięcie się przeciągnęło...
Lecz cóż to za sztuczka zwodniczej percepcji? Oto jedno zero znika... i drugie... Dwadzieścia osób? Na Bogów, trzecie zero też znikło! Wszystko wskazuje że właśnie mam do czynienia z najczystszą manifestacją Zamieci, dane i odpowiedzi 1998 osób po prostu wyparowały z mojego kompa! Ale to nic, mam jakieś 400 nazwisk i telefonów w notatniku. Dzwonię do pierwszego z brzegu, Gustawa Lazarusa... "Nie ma takiego numeru"; zimny pot zalewa mi twarz, ogarnia mnie przedwieczna groza... Elżbieta Diablo... "Nie ma..." To samo! Nieprawdopodobne! Wszystko wskazuje na to że tych ludzi już nie znajdę. Zatrwożony, ściskając w drżącej dłoni komórę zawieszam wzrok na kolejnym nazwisku. Zbyszko Griswold... Nie, nie odważę się, nie ośmielę ponownie wyjść poza kruchy szaniec mych zdrowych zmysłów! Nie wiem co za Kraliz, jaki dziki wir wciągnął tych biedaków - muszę jednak spuścić na to zasłonę zapomnienia. Tak jakby nigdy nie istnieli...
Kieruję zmęczone spojrzenie na dwie pozostałe ksywki. Może dlatego ci szczęśliwcy jeszcze SĄ - ponieważ w przeciwieństwie do tamtych nie odsłonili swych Prawdziwych Imion? Kasiotfur i Lorror, dwoje ludzi z nieprzeliczonej rzeszy fanów SOŁPa, ludzi których chyba kiedyś znałem... Oto ich odpowiedzi:

LORROR:
Atuda z Arahuros
Cravna
Ksutani
raj wyznawanego Boga, trzecia szerokość błękitu
maddoxianie, imperialni, albiończycy, nuranie, 'ludzie zachodu' (aldor, aquilonia etc), ossentharczycy, widowie - wasale dnia, lud szirm, arathanie,
horror
osłaniają ich przed disopsem który powstaje podczas wypluwania zaklęć (hmm)
9. Co jest czerwonym odzwierciedleniem Polis?
badim - przemierzający inne, badim - mieszkańcy zerkhamtaru, badim-bankier - ekspert od spraw walutowych i ekonomii;

KASIOTFUR
Narfea
Avador
Ksutani
do raju boga ktorego jest Heretykiem
Tradyrzy, Abiończycy, Albioni, Aquiloni (także ci którzy nie byli ludźmi zanim stali się Aquilonami)
HORROR!
Hamują disops
9. Co jest czerwonym odzwierciedleniem Polis?
Trollheim, Skandazar
Podróżnik, poszukiwacz, ten który zwiedza, obcy

Mały commentage:

Była to Narfea, ogłosiła ten niewątpliwy fakt na jednej z sesji Anarfistów. Ktoś mógłby powiedzieć: No nie bob, teraz przegiąłeś. Na ogólnoświatowym konkursie zadajesz pytanie na które mogą odpowiedzieć tylko cztery osoby (wliczając ciebie)? Odpowiem, że konkurs jest Gigamiczny i mam wrażenie, że kiedy układałem to pytanie Zamieć mówiła przeze mnie... Atuda z Arahuros właściwie też jest +/- poprawny.
Cravna. Brawo Lorrorze!
Shoardan. Gdyby ponownie jakiś Pełen Wątpliwości Ktoś zapytał: jak, do motyla pana, możesz oczekiwać że ktokolwiek na to odpowie, jeśli realnie mogły to zrobić dwie, DWIE osoby (wliczając ciebie)? Gdyby mówię, ten Ktoś zapytał - odpowiedziałem już wyżej. Notatki o Shoardan ciągle czekają na przepisanie... Avador to, formalnie rzecz biorąc, odrębna od Wschodu kraina.
Ksutani
Do koinosu. Dopiero stamtąd, ewentualnie, jest podejmowana przez Boże Siły do odpowiedniego Raju (patrzcie "Dialogi ruankaryjskie")
Erdańczycy, Cyrowie (co z tego, że Skoczek nazwał ich dopiero niedawno?), Tradyrowie, Sajanie, Vecrowie, ludzie z Sivarnahd, Venthii, Maddox. Abiończycy, Albioni, ludzie z Krain Południa, Irganie, ludzie z Kartaldoru, Detmarchijczycy, Halruanie, Aquiloni, szaranie, Nuranie & Stygijczycy, ludzie z Północy... Pewnie jest tego nawet więcej, generalnie sama krew tych ludzi (jej właściwości) różni się bardzo mocno od siebie, przesądza o tym że można w nich widzieć odrębne rasy. Do tego dochodzą ludzie z Błękitu, słusznie wymienieni przez Lorrora.
Ossentharczycy to ludzie i krasnoludy.
"Wida" to bardziej filozofia, niż przynależność rasowa.

Horror
Tak jest, wąsy pochłaniają disops zaklęć!
9. Co jest czerwonym odzwierciedleniem Polis (http://soap.kasiotfur.com/index.php?topic=228.msg1025#msg1025)?
No dobra, to pytanie było najdziksze ze wszystkich. Odpowiedź brzmi Az-Treitabad (http://soap.kasiotfur.com/index.php?topic=261.msg1684#msg1684); istotą, rdzeniem obu miejsc jest miłość jaką budzą w (prawie) każdym kto je odwiedzi.
Badim - przemierzający inne, badim - mieszkańcy Zerkhantaru, badim-bankier - ekspert od spraw walutowych i ekonomii. Podróżnik, poszukiwacz, ten który zwiedza, obcy. Wszystkie poprawne, dodatkowo: każda istota z prawdziwej ziemi w Błękicie, członek gano, marzyciel. I pewnie jeszcze parę innych. Bardzo fajny Lorrorze pomysł z tym bankierem.

Mogłoby się wydawać, że przewaga jest po stronie Lorrora. Odsłaniam jednak kolejne Warunki Zwycięstwa:
Pierwszy i ultymatyczny: poprawna odpowiedź na pytanie 9;
Drugi i ważny jeśli nie wystąpił pierwszy: wychylenie w obecności Jury Sędziowskiego Pucharu Gigamicznego (lub zadeklarowanie że się to zrobiło);
Trzeci i najmniej istotny: jak najwięcej poprawnych odpowiedzi (tak, ten układ jest niezbyt moralny);

Właśnie tego dokonał Kasiotfur: spośród dziesiątek kubków w swojej walijskiej kuchni wybrała ten Jeden i wypiła z niego niezwykłą herbatę (a może kawę), w ten brawurowy sposób Wygrywając Konkurs! Ktoś znowu może powiedzieć, że Jury postąpiło zgoła nie fair, podkładając Puchar dopiero PO wyjeździe Lorrora i Mysteria, co niejako automatycznie pozbawiło ich szansy na współzawodnictwo. Lecz czy ten ktoś wie z jakimi siłami musi się zmagać Jury? W owym okresie przykładowo spadła na nie Fala Czasu, co zaowocowało chwilowym, bardzo króciutkim, zapomnieniem o Konkursie. Tak to bywa w Zamieci. Zresztą były też inne, uczciwe drogi wygranej. Ot co.

HIP HIP HURRA NA CZEŚĆ ZWYCIĘŻCZYNI! CZYLI KASIOTFORA!!! LONG LIVE THE QUEEN  & CESARZ!

(Nagrodą spożywczą były Trawienniki pozostawione przeze mnie w lodówce. Mam nadzieję że zostały spożyte z należytym namaszczeniem)

Do następnego Konkursu, nieszczęśnicy!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2010, 11:42:31 am wysłana przez Bollomaster »

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 30, 2009, 12:51:37 pm »
Właściwie bardzo zabawny jest brak odpowiedzi na niektóre pytania... W każdym (ew. oprócz 9.) można ją było wymyślić.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2009, 05:58:05 pm wysłana przez Bollomaster »

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 30, 2009, 04:19:11 pm »
Hurraaaa!!! :D Idę po Trawienniki :D !

No i jeszcze tak w sumie do pytania 9, to przy swojej odpowiedzi, myślałam o innej z cech Polis. Nie o miłości, a o niezwykłej żywotności tych miejsc, że aż tętnią życiem, tak jak Polis, które dosłownie ŻYJE. :)

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 04, 2009, 05:09:29 pm »
Hahaha  ;D Wreszcie rozstrzygnięcie konkursu, mam nadzieję Kasiu że nagroda była godna tych gigamicznych zmagań i wysiłków  ;D, apropos odp, to właśnie chyba tylko w 9 można było ją wymyślić :P

Gratulacje ;)  :D
"To wspaniałe - grać kimś wspaniałym"

pieczyl

• Jr. Member
  • **
    • Email
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 09, 2009, 11:35:20 pm »
Oj, Kaczor... pomanipulowałeś przy tych miastach, pomanipulowałeś...
Taki clue - miasto to kobieta.
Teraz możesz sobie kminić o miłości.