Autor Wątek: Precz z SOŁPem!  (Przeczytany 172 razy)

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
    • Prywatna wiadomość (Offline)
Precz z SOŁPem!
« dnia: Grudzień 11, 2011, 06:32:54 pm »
Khm. Pardon za populistyczny temat. Ale jest w nim ziarnko prawdy.

Czas zastanowić się nad nową, konkretniejszą nazwą tej naszej GRY. Właściwie każdy nowy gracz pyta co to jest ten sołp - ile razy można powtarzać gadkę o system of ap i tłumaczyć, że wiem, że "ap" pisze się "up"? No i jak to się ma do tego erpega?

Druga sprawa. yish pisze już od dłuższego czasu opowiadanie o swojej postaci (Yksi z "Drużyny Przydomków") i chciałaby wiedzieć jak się u diabła nazywa ŚWIAT sołpiaka. Istnienie po angielsku to Existence, nie brzmi to zbyt dobrze, po polsku w sumie też nie. Z kolei Czerwień (Red) to troszku mało. Kalafior po fińsku? No nie żartujmy (aż tak bardzo).

Jak widać, potrzebujemy dwóch nazw: jednej dla gry (systemu) i drugiej dla świata. Można to oczywiście połączyć, ale jestem ciekaw waszych sugestii i pomysłów.

Dotychczasowe pomysły:

Mroczna Ziemia

Mroczny świat mrocznych i niebezpiecznych przygód

Świat twoich marzeń

Okej, teraz na poważnie (burza mózgów):

-Sidard, coś z Sidardem, nazwa nawiązująca do wojny Pierworodnych o przetrwanie. Legenda to jeden z głównych motywów świata gry;

-Smoki, coś nawiązującego do roli jaką odegrały/ odgrywają w dziejach świata. Fajne, bo są Smoki;

-Umbra i Esencja, nazwa związana z wszechobecnym konfliktem między tymi dwoma siłami, świat jako arena tego konfliktu. Fajna koncepcja, bo obejmuje naprawdę całe uniwersum;

-"Bezimienny świat": nazwa związana ze Smokiem Ostatecznym i z wiarą, że stare imię świata zostało zniszczone przez Pustkę. Żeby przetrwać świat potrzebuje nowego imienia - i będzie to imię zwycięzkiego Smoka Ostatecznego, jeśli uda mu się powstać. Z czego wniosek że świat obecnie nie ma nazwy, coś w stylu "Bezimienne Krainy" (Nameless Realms) może? Fajne, bo zwraca uwagę na kilka głównych motywów: motyw upadku i Smoka Ostatecznego, idei całkowitego połączenia, plus (wg mnie) ma klimat. Z drugiej strony "Krainy" trochę nie pasują, Krainą jest Zachód, Wschód, 'Vador, itp. Raczej Bezimienny świat, ale to już jakieś kwaśne... Bezimienna ziemia?

-coś z Czerwienią, Prawdziwym Światem. "Crimson" lepsze niż "Red", Szkarłat? Koncepcja Miecza Prawdy, tego że prawdziwa ziemia jest kosmicznym mieczem który Stwórca wbił w ziarnko piasku. Ostrość prawdziwej ziemi; fakt, że chociaż istnieją nieskończone możliwości, tylko jedna z nich urzeczywistni się naprawdę. Koncepcja "mniejszych mieczy Stworzenia", jakiś mega artefaktów które możnaby zgrabnie wpleść w świat gry;

Tyle na razie!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2011, 07:00:39 pm wysłana przez Bollomaster »

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
Odp: Precz z SOŁPem!
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 11, 2011, 06:45:09 pm »

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 11, 2011, 06:47:07 pm »
Hohoho, gruby temat, ale podoba mi się ;)
Kurde na razie jednak przegrywa z Witcherem ;) usiądę nad tym hmm jak już dopadnę Azar Jaweda :P
"To wspaniałe - grać kimś wspaniałym"

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 11, 2011, 07:42:50 pm »
Hmmm.. dobry temat, będę myśleć.

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 12, 2011, 02:59:30 pm »
-Rigaz-Radin, kryształ światów, symbol strzaskanej Równowagi. Motyw jego okruchów, Ksenelitów, które wywarły wielki wpływ na kształt świata; pomysł nawiązujący do całego uniwersum;

-kyar, istoty poszukujące mocy, idea nieskończonego rozwoju, eskalacji, jeden z fundamentów świata, plus moje małe marzenie że okładkę podręcznika ozdobi grafika autorstwa Simona Bisleya przedstawiająca gościa a'la Slaine (http://soap.kasiotfur.com/index.php?topic=614.0) - albo jakaś artystyczna wizja człowieka acherońskiego (http://soap.kasiotfur.com/index.php?topic=748.0).
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2011, 03:56:39 pm wysłana przez Bollomaster »

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 12, 2011, 09:52:28 pm »
-Acheron (Acheron RPG - nazwa systemu). Na okładkę: człowiek acheroński. Acheron jako pierwsze miasto w istnieniu, miasto z którego pochodzą ludzie, stolica starożytnego mocarstwa i jako mityczne, niedostępne miejsce na krańcu świata. Mowa która tam powstała jest najpotężniejszym z ludzkich języków.

EDYCJA: a może świata też?

EDYCJA 2:

człowiek witruwiański: http://www.gnosis.art.pl/iluminatornia/omnibus/leonardo_studium_prop_wg_vitruwiusza.jpg

człowiek acheroński to człowiek witruwiański, ale z kończynami 4x10, a nie 4x2
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2011, 10:33:50 pm wysłana przez Bollomaster »

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 12, 2011, 10:05:37 pm »
"Nameless Realms" kojarzy mi się z Forgotten Realms, więc kwas.

Acheron brzmi jak imię i trochę mi to nie gra.

A taka wersja człowieka witruwiańskiego... może by mogła to być istota której każda z par rąk jest inna, jakby przedstawiając mnogość możliwości.

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 12, 2011, 10:08:42 pm »
Nie Acheron mi nie pasuje bo jest nie ambitny, za dużo własnej pracy i patentów tu powrzucaliśmy by brać nazwę od starożytnych greków, Klanarchia i Monastyr nie nawiązują do żadnej mitologii a też są silne, mocne, wywołują odpowiednie dla tych światów skojarzenia.
Sam pomysł człowieka z tyloma koczynami wpisanego w koło jest spoko, ale wolałbym go nazwać Mandala Możliwości, choć to też jest coś co istnieje... ale działa bardziej na wyboraźnie, jak nieskończoność (ten człowiek też mi się z tym kojarzy)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2011, 10:11:22 pm wysłana przez El Lorror! »

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 12, 2011, 10:10:45 pm »
Acheron większości (wiadomo że zawsze jest jakaś mniejszość) fanów fantasy kojarzy się jednoznacznie z Acheronem z książek Howarda o Conanie. I jest to dobre (na początek) skojarzenie - starożytne, upadłe imperium nekromantów.

Szczegóły wizji artystycznej można zostawić na później. Po prostu myślę, że taki rysunek to coś konkretnego, związanego z realiami świata bardziej niż banda awanturników malowniczo siepiąca demony (wśród nich koniecznie babka w stalowym bikini i kapłan z młotem większym niż prężący się obok krasnolud).

Co do Nameless Realms: wiadomix. Pytanie czy nie jest to kwas pozytywny?

Pinczek: hmmm. Trochę tak, ale ze wszystkich pomysłów ten na razie najbardziej do mnie przemawia. Mandala możliwości... hmmm.
No jeśli chodzi o źródłosłów, to oba systemy które wymieniłeś są "greckie". Nasz Acheron to coś zupełnie innego niż w greckiej mitologii, plus polecam sprawdzić co właściwie znaczy to słowo!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2011, 10:15:29 pm wysłana przez Bollomaster »

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 12, 2011, 10:14:58 pm »
No tak jest jeszcze konan, Krzysiek kiedyś z tego lał, z Aqiloni też (ona też z konana tak? bo nie czytałem)
OMG oczywiście że to coś nowego, tj nasz acheron i nasze demony i nasze smoki itd ale chodzi o pierwsze skojarzenie.

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 12, 2011, 10:16:22 pm »
Nie jest kwas pozytywny, nie chcesz brzmieć jak coś co już istnieje, bo to szufladkuje. Jeśli Acheron to nazwa z Conana, to tym bardziej nie powinniśmy tego brać.

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 12, 2011, 10:21:35 pm »
Jeśli Acheron to nazwa z Conana, to tym bardziej nie powinniśmy tego brać.
To nie jest argument, tym bardziej że system będzie darmowy i, po drugie, to nie jest jedyne zapożyczenie z cudzej fikcji. Aquilonia, Acheron, Stygia, Halrua, Monsilion - pierwsze z brzegu. To wszystko chciałabyś przerabiać?

Dla ciekawych: Monsilion, miasto jak najbardziej z naszego świata, ale inspirowane Warhammerem, gdzie Mousillion jest upadłym miastem w Bretanii, miastem demonów. U nas wizja jest trochę inna.

Przy Nameless Realms się nie upieram, to wszystko są luźne pomysły.

Reszta krytyki: Acheron RPG to w tej chwili moja najlepsza propozycja. Przebijcie!

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 12, 2011, 10:22:45 pm »
Nie, chciałabym, żeby to chociaż w tytule nie było.

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 12, 2011, 10:30:44 pm »
Myślę że to co postrzegacie jako WADĘ (wychodzenie z cudzych pomysłów), jest w gruncie rzeczy, przynajmniej w tym systemie - ZALETĄ.
Czy chcecie czy nie, nasze pomysły nie są oryginalne, nie ma tutaj ras w rodzaju hk'arhati, a walczy się raczej mieczami niż kurrapami. Są elfowie, krasnoludy, są czytelne odwołania do Tolkiena, Ziemiomorza i mnóstwa innych książek, filmów i wszystkiego z czym mieliśmy do czynienia i co nas zafascynowało. Po prostu.
Może więc, zamiast silić się na jakieś dziwaczne dziwaczności damy jedno z tych zapożyczeń prosto na stronę tytułową. Acheron? Jak najbardziej, inspirowany książkami Howarda, ale ostatecznie nasz, w naszej autorskiej postaci. Tak samo jak Halrua, Aquilonia, Vecrir, orkowie, Smoki, Demony itp itd.

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 12, 2011, 10:36:41 pm »
Pustka - Void ?

Fajnie dwuznaczne, bo w SOAP dużo aspektów to dążenie do jakiegoś rodzaju mocy.

Ja proponuję dalej robić burzę mózgów. Pytanie powinniśmy sobie zadać: Co jest esencją soapa, jakie chcemy żeby nazwa budziła skojarzenia.

Ja myślę o grze wyobraźni, silnie 'magicznej', high fantasy, z postaciami zwykle potężnymi/wyjątkowymi choć w jakiś sposób.

Myślę że to co postrzegacie jako WADĘ (wychodzenie z cudzych pomysłów), jest w gruncie rzeczy, przynajmniej w tym systemie - ZALETĄ.
Czy chcecie czy nie, nasze pomysły nie są oryginalne, nie ma tutaj ras w rodzaju hk'arhati, a walczy się raczej mieczami niż kurrapami. Są elfowie, krasnoludy, są czytelne odwołania do Tolkiena, Ziemiomorza i mnóstwa innych książek, filmów i wszystkiego z czym mieliśmy do czynienia i co nas zafascynowało. Po prostu.
Może więc, zamiast silić się na jakieś dziwaczne dziwaczności damy jedno z tych zapożyczeń prosto na stronę tytułową. Acheron? Jak najbardziej, inspirowany książkami Howarda, ale ostatecznie nasz, w naszej autorskiej postaci. Tak samo jak Halrua, Aquilonia, Vecrir, orkowie, Smoki, Demony itp itd.

Nie chcesz budzić tak bezpośrednich skojarzeń z czymś co wymyślił ktoś inny. Tak jak nie nazwiesz naszego systemu Ziemiomorze. Bo to ziemiomorze NIE jest, a od razu wypacza pierwsze skojarzenie osoby, która styka się z tytułem. Nasze inspiracje są z różnych stron, a użycie tylko jednej z tych nazw, zamyka pulę skojarzeń.