Autor Wątek: Precz z SOŁPem!  (Przeczytany 150 razy)

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
    • Prywatna wiadomość (Offline)
Odp: Precz z SOŁPem!
« Odpowiedź #45 dnia: Luty 03, 2012, 11:31:54 pm »
Nie. Na Boga... nie 'awanturnicy'. Jak to brzmi...

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #46 dnia: Luty 04, 2012, 01:57:21 am »
A żeby nie było, że jestem bezproduktywna i tylko krytykuję :P Może "badim"?

mysterio

• czytacze
  • Sr. Member
  • *
    • Email
« Odpowiedź #47 dnia: Luty 13, 2012, 09:01:33 pm »
Badim brzmi zdecydowanie lepiej niż awanturnicy o choć rodzi nowe pytanie: "ok, badim, ale kto jest badim?", to też popieram badim;)
Wszystko się zmienia, ale w gruncie rzeczy pozostaje takie samo...

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #48 dnia: Luty 13, 2012, 10:08:21 pm »
A kto to są 'desperados'? System to wyjaśnia myślę, jakaś nazwa dla niego właściwa.

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #49 dnia: Luty 13, 2012, 11:18:38 pm »
System to wyjaśnia myślę, jakaś nazwa dla niego właściwa.
Zupełnie nie rozumiem.

Co do desperados - to są desperados http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_American_Old_West_outlaws! Kasia, myślę że nadchodzi dla ciebie ta godzina w której przeczytanie "Złego" Tyrmanda staje się koniecznością (naprawdę ci polecam, bo jest to ekstremalnie dobra książka). A co do Deadlands - tak, jeśli dobrze pamiętam, nazywa się "warstwa (a)społeczna" do której należą bohaterowie graczy.

Badim - nie jestem przekonany... Słowo ma już dużo innych znaczeń. Awanturnicy to rzecz jasna był żart który miał na celu głównie podrażnić Biszbosza niebezpiecznego i złego.
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2012, 11:31:02 pm wysłana przez Bollomaster »

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #50 dnia: Luty 13, 2012, 11:24:06 pm »
Jak dla mnie odpowiednikiem awanturników i poszukiwaczy przygód (ludzie zawodowo zajmujący się chodzeniem po lochach - co za bezsens) w soap są Kyar. Wiem że badim ze względu na poszukiwanie pozornie pasują bardziej, ale w innych systemach to awanturnicy zabijają smoki, obalają królów i wytyczają granice jasnomagii. Badim tego w soap nie robią.
"To wspaniałe - grać kimś wspaniałym"

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #51 dnia: Luty 13, 2012, 11:29:58 pm »
Co do gości zawodowo parających się łażeniem po lochach - ma to klimat! W Avadorze istnieją wręcz cechy ryzykantów którzy eksplorują tzw "miasta skarbów".

Kyar - zdecydowanie lepsze, szczególnie jeśli pojmować ich jak najszerzej, czyli jako gości którzy "przekraczają granice" - zwyczaju, mocy, wiedzy, to już zależy tylko od gracza. Albo - ludzie niezależni, którzy kierują się własną wolą, którzy prędzej czy później skonfliktują się z Jasnomagią i/ albo Zamiecią. Jak dla mnie bomba. (Pisownię możnaby uprościć do kiar).

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #52 dnia: Luty 14, 2012, 08:08:06 am »
Mam na myśli, że taki czytelnik nie musi wiedzieć od ręki co to jest 'badim', tak jak nie wie od ręki co to jest 'desperados'. Dopiero wyjaśnia to system jak czyta podręcznik.

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #53 dnia: Luty 14, 2012, 03:15:00 pm »
Teraz czaję i w sumie się z tobą zgadzam. Tzn myślę, że jest dobrze jeśli już na początku masz pewne skojarzenia - nawet jeśli nie bawi cię Dziki Zachód, to raczej widziałaś "Desperados" (nie mów że nie widziałaś!) albo znasz słowo "desperacja". Kyar wydaje się lepsze niż badim, lepiej pasuje, ale chciałbym znaleźć coś, co jednak realizuje ten efekt, np coś co sugeruje że gra się ludźmi "z granicy".

bambosh

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • Niech bestia zdycha!
    • Email
« Odpowiedź #54 dnia: Luty 14, 2012, 08:25:45 pm »
Biszbosz niebezpieczny i zły powrócił...
Popłniłeś ogromny błąd, Bubbon, bo jak dla mnie awanturnicy to znacznie lepsza opcja niż badim i kyar. Nie, poważnie. Badim - jak mówicie, nikt nie wie o co chodzi. Kyar w sumie też ale większy problem to dla mnie fakt że bycie kyarem powinno byc czymś wyjątkowym. Wiadoo - każdy może sobie stworzyć postać kyara, ale z założnia nie grasz absolutnym wymiataczem tylko gościem który dąży do zostanai wymiataczem po koli łamiąc granice; trochę tak jak nazywanie szrafarza Heroldem/Mocarzem - odbiera wartość tytułowy Mocarza, a jak już nim w końcu zostajesz nie wiesz o co był ten hałas.

Awanturnicy pewnie nie przejdą, ale może ryzykanci? Ach, żeby tak można było wrzucić 'kozaków'.
Niech Gwiazdy błogosławią zastępy Akaruny i niech świecą jasno nad ścieżkami jej wybawcy!

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #55 dnia: Luty 15, 2012, 09:38:24 pm »
Ryzykanci jest niezłe. NAPEWNO lepsze niż awanturnicy. Hmmm... Miejcie na uwadze, że to słowo ma być używane w świecie gry - musi więc ładnie się komponować z wszelkimi wypowiedziami, np "melduję, że dostrzeżono drużynę ryzykantów" albo "ci pierdoleni ryzykanci znowu nas wyprzedzili" albo "gdyby nie pomoc ryzykantów, nigdy byśmy nie uciekli". Coś w tym stylu. I jeszcze jedno: słowo musi dobrze brzmieć w rodzaju żeńskim (WAŻNE): ryzykantka?

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #56 dnia: Luty 19, 2012, 01:18:57 pm »
Właśnie sobie przypomniałem: krawędziarze, słowo wzięte z Cyberpunka (ludzie którzy ze względu na ilość modyfikacji znaleźli się na Krawędzi człowieczeństwa - chyba). W SOŁPie byłaby to krawędź Jasnomagii/ Zamieci.