Autor Wątek: sabaton 40-1  (Przeczytany 64 razy)

pieczyl

• Jr. Member
  • **
    • Email
    • Prywatna wiadomość (Offline)
sabaton 40-1
« dnia: Grudzień 15, 2008, 10:10:34 am »
http://www.youtube.com/watch?v=KBwwFsKTJGs

Pod tym linkiem znajdziecie świetną piosenkę szwedzkiego zespołu Sabaton opowiadającą o bitwie pod Wizną. Moim skromny zdaniem jest to jedna z najlepszych 'patriotycznych' pieśni jaka mi się o uszy obiła. Jak se to dzisiaj na pestce puściłem w słuchawkach to aż się wyprostowałem z dumy i łzy patriotyzmu mi w oczach stanęły;)

Naprawdę niesamowity power, Kaczor powinien mieć radochę po pachy:D

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
Odp: sabaton 40-1
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 15, 2008, 05:21:35 pm »
ahh tak "polskie termopile" teraz już wiem o czym mowa :)
"To wspaniałe - grać kimś wspaniałym"

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 15, 2008, 08:04:07 pm »
hoooo :D dają czadu!

pieczyl

• Jr. Member
  • **
    • Email
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 16, 2008, 01:33:25 pm »
Ściągnąłem dzisiaj dyskografię z ciekawości i ludzie - ale to jest szał! Ta ich nowa płyta, The Art of War to jest jakiś wymiot konkretny. Cała brzmi tak jak 40-1, a to wcale jeszcze nie jest najlepsza piosenka na niej. Wszystko prawie że o drugiej wojnie światowej, sprawiedliwie obdzielając rusków, Niemców i Włochów, przeplatane z cytatami z Sun Tzu. Nie dość, że mocny podkład, bo konkretne wydarzenia historyczne, to jeszcze na dodatek te cytaty ze 'Sztuki wojny' nadają temu wręcz wielowymiarowy przekaz, zupełnie jak nie-power metal. No ja dzisiaj tę płytę cztery razy przesłuchałem i za każdym razem coraz bardziej wymiata. Zobaczymy jak reszta, ale ja już w tym momencie jestem absolut pewny, że czwartego kwietnia idę na ich koncert, bo grają w Poznaniu w Alibi. Dla mnie bomba jak mało. Ostatnio taką radochę miałem jak odkryłem Iron Maiden;)

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 16, 2008, 04:25:08 pm »
Chyba pierwszy raz w życiu uderzyła mnie Historia... Naprawdę niewiarygodne, zupełnie jak skladowie śpiewający o bitwach morskich królów...

pieczyl

• Jr. Member
  • **
    • Email
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 17, 2008, 02:59:41 pm »
Kaczorku, dzisiaj jesteś wyjątkowo piękny :-*

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 09, 2009, 08:13:50 pm »
łukaszko byłeś na koncercie? no chyba byłeś, co?

pieczyl

• Jr. Member
  • **
    • Email
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 05, 2009, 11:00:40 pm »
Heh, niezły jestem, odpowiem po dwóch miesiącach, ale widzisz, Kaczorku, ja mocno rzadko tu bywam.

Byłem na koncercie i powiem ci, że petarda poszła ostra, zwłaszcza, że supporty też grały całkiem niezłe, chociaż teksty jak to w powermetalu - żenujące mieli. A Sabaton w zasadzie nic nie musiał robić, żeby osiągnąć efekt, bo jak tylko wyszli to żeśmy poszaleli z radości, takiego intensywnego koncertu to ja jeszcze nie widziałem, żeby publika prowadziła cały interes, a nie wokalista, czy inny frontman. Gostek wiele powiedzieć nie mógł, bo ledwo zaczynał coś mówić, to od razu żeśmy skandowali Sa-ba-ton! Sa-ba-ton! i na tym się kończyło. Generalnie klimat był w chuj i jeszcze, bardzo sympatycznie, a w dodatku po tej trasie i chyba pod naszym wrażeniem;) wydali teledysk do 40-1 z polskimi napisami.
No i takie szczególiki, które mnie jako chronicznego obserwatora cieszyły, to na przykład kompletnie rozjebana mina perkusisty jak usłyszał co potrafimy i zdezorientowanie członków zespołu kiedy śpiewaliśmy z nimi wszystkie piosenki słowo w słowo bez 'palcowego' nabijania nam rytmu. Zaskoczyliśmy gostków i tyle:D Polska publika zawsze wymiatała, a co!

BTW, 30 września jest Progressive Nation w Bydgoszczy, będzie Dream Theater i Opeth i to jest dopiero wydarzenie, juz zaczynam kombinowanie kassy:D

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
Odp: sabaton 40-1. Koniec mitu!
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 18, 2011, 06:48:23 pm »
http://bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,100421,7007423,Wizna__nieslychany_mit_kampanii_wrzesniowej_.html?as=1&ias=2&startsz=x

Bożeż mój boże, i w co na tym świecie wierzyć? No i jak żyć panie premierze?!

A na poważnie, to znalazłem tylko jedną nieścisłość, a poza tym gość mówi naprawdę sensownie. Nieźle i niesamowicie zarazem.
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2011, 07:03:05 pm wysłana przez Bollomaster »

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 18, 2011, 10:47:24 pm »
Niezła historia, można się zesikać ze śmiechu ;) chłopaki nie ogarnęły logistyki, w sumie inaczej sobie wyobrażałem niemców, no ale wypadki chodzą po ludziach.
"To wspaniałe - grać kimś wspaniałym"