Piszesz czasami Michale o różnych możliwościach mechanicznych, tj. postać spoza glinianego świata może mieć inny obraz pewnych mocy (np energii) i przez to inaczej postrzegać świat, inaczej się rozwijać, inaczej działać, wreszcie posiadać także inną kratę postaci.
Może nie ma co czekać na cud stworzenia całej alternatywnej mechaniki i zastosować to co mamy? Jeśli dajmy na to ktoś chce grać z PŻ i PW, znaczy to (jedno z możliwych wyjaśnień anormalnego stanu rzeczy)że jego postać postrzega ich ilości w swym ciele (np taki Elshar) i będąc ich świadoma wykorzystuje to jako atut. Postać nie będąca świadoma także zyskuje, bo ta część mechaniki na nią nie działa (wszystko pozostaje w narracji MG).
Rozwiązanie to nie nagradza i nie karze. Jest alternatywą dla graczy którzy chcą innej mechaniki. Np uwielbiają schematy i stworzą 1500 tabel z czarami. Lub kochają storytelling i zrezygnują niemalże z wszystkich cz. karty postaci.
Spytacie, a co gdy gracze z różnymi widzimisie grają razem? Proste, taki Elshar będzie sobie dodawał i odejmował PŻ reszta NIE. Ktoś grający magiem będzie miał zawiłe tebele czarów, reszta NIE.
To tylko idea pomysłu, wydaje mi się ciekawa, dzięki niej mechanika stanie się bardziej dopasowana do indywidualnych potrzeb gracza, nikt poza MG (który będzie to ogarniał) na tym nie ucierpi.
Nie chciałbym by ktoś interpretował to jako jakieś giga zmiany, powyższe przykłady są specjalnie przesadzone, raczej mam tu na myśli pewne zabawy z rzeczami które są już stworzone, tak jak te nieszczęsne PŻ i PW, może też powstałyby wtedy PM(PE punkty energii odpadają ze względu na podobieństwo z esencją, dlatego mam punkty mocy/magii/many). Z drugiej strony, ktoś może wyrzucić ze swojej karty zdolności oddziaływania i wrócić do starej 'charyzmy'. Możecie też olać wytrenowanie i przywrócić mu dawny mistyczny status nieobecności (przecież nawet wtedy Michał nie kazał nam testować umiejętności na wysokim lvl gdy sytuacja tego nie wymagała - 'baleciarz nie potknie się o wystający konar drzewa").
W domyśle -> nie chciałbym by to się wymknęło spod kontroli, dlatego powinno się stosować tu jedną zasadę DODAJĄC/UJMUJĄC postać nie zmienia swej skuteczności na sesji, korzyści czerpie tylko gracz który dopasowuje mechanikę do siebie.
Nie chciałbym też by takie coś stało się regułą. Nie wiem czy ja sam chciałbym używać takiej mechaniki (może poza Elsharem) na jakiejkolwiek z moich postaci.
Dziękuję za uwagę

________________________________________________________________________________________________
A teraz taka dygresja -> nie chcecie dostawać PI za przebieranie? Grajcie bez PI za przebieranie! BUHAHAHHAHA

(to taki nieczysty żarcik

)