Jeśli spojrzymy teraz na całą sprawę z oddali patrząc na dzieję Istnienia sprzed Paktu Kresu Mocy, ujrzymy kilka ciekawych rzeczy. Pierwsze skojarzenie jakie się nasuwa jest dość ludzkie: skoro Pierworodni (w tym wypadku Ver'kar) potrafili sprawiać tak gigantyczne kłopoty to decyzja o ich unicestwieniu nie dziwi.
Pozostałe są już bardziej odległe: Ver'kar mogły uprawiać swoje mythale na przeróżnych Eonach, wydaje się iż wchodzą w to zarówno ich domniemani Twórcy jak i Eoni Słów oraz Możliwości. Wniosek ten jest bardzo śmiały i niepewny. Obecnie jedynie pewni Eoni i najstarsi spośród Ver'kar mogą stwierdzić którą z cech posiedli sami, a która została im 'narzucona' podczas przypadkowych snów i koszmarów jakich stały się częścią po unicestwieniu w Bitwie o Ksenelit (Gladma). Nie zmienia to prostego faktu: pewni przedstawiciele tej rasy lubią myśleć o sobie jako o istotach które powstały z dręczenia Eonów.
Jeśli spojrzymy na omawianą rasę jak na wytwór idei przekształcania się w czyiś koszmarach wiele rzeczy przestaje dziwić. Bardzo ciekawą alternatywą byłoby istnienie w agmenie Ver'kar jedynie ras na których pierworodni żerowali, natomiast sami istnieli jedynie w Dora'na'zar jako istoty błękitne. Dopiero po upadku agmenów, podczas wojen, w jakiś przedziwny sposób zostali sprowadzeni do istnienia. (Ha! to dopiero rodzi ciekawe patenty, może ktoś ich sprowadził? w jakimś celu? może go wypełniły? a może nadal są coś 'winne'?)
Właściwie to nie wiem co ten temat robi w dziale Legendy, tzn Maazowie mają z nią dużo wspólnego, ale ten fragment ich prac akurat nic. Przenieśliścieby go o Wszechmocni na martwy ?

Tak! To mi się coraz bardziej podoba

Rasa mogła istnieć w agmenie jako byt poza bytem, błekitne istoty. Projekt lub swego rodzaju doświadczenie, ciekawostka, kaprys stworzony przez grupę bliżej nieokreślonych Eonów Potęgi. Może chcieli się mu tylko przyglądać? Patrzeć jak się rozwija, czy się w ogóle rozwinie? Coś jak dzisiejsi naukowcy którzy starają się skonfigurować grupy procesorów tak by mogły się ze sobą komunikować - patrząc co z tego wyniknie, cisza czy może narodziny sztucznej inteligencji? ;>
Porównanie od AI podoba mi się bardzo - wiele osób ma apokaliptyczne wizje gdy o tym myśli

a l'orror to zuoo