Bardzo dobry pomysł i forma, ale wykonania już nie czaję. Czym się różni poznanie-zrozumienie? A obie są przecież składową wiedzy. Z tych trzech słów nie wynika też motywacja dla akcji w rodzaju stworzenia Derazol i Kariosfery Horrorów...
Tajemnica? Jak ją tutaj rozumiesz? Może lepsza byłaby Hierarchia? Kontrola i wpływy zdają mi się nierozerwalnie złączone...
Chyba, zgodnie z pięknymi naukowymi tradycjami, do zasadniczego wyliczenia powinien być dołączony dodatek z definicjami.
Kre'magna'nir (moja propozyszyn, żeby nie było że jestem niekonstruktywny)
Ambicja jest Mocą;
Agran jest Mocą;
Pamięć jest Mocą;Ambicja - to ona sprawiła, że mierni Hakrydzi przerodzili, przekonstruowali się we wspaniałych Grumyash. Każdy zuri Kre'magna może stać się Hagem, ma taki błękit; podstawą nie jest talent czy pozycja, ale właśnie aspiracja, pragnienie czegoś więcej i determinacja na drodze do celu.
Agran - w tym kontekście oznacza po prostu destrukcję; "jeśli mogę coś zniszczyć, mam nad tym władzę". Bardzo Demonologiczne i (jak sądzę) pasujące do względnie prostej i brutalnej natury Kre'magna.
Pamięć - rozumiana szeroko: branie nauki z porażek (związek z Agran), siła z pamiętania o przeszłych, nawet cudzych zwycięztwach (Ambicja) - oraz jakości właściwe tylko tutaj: duma z własnej historii i dziwne, trudnouchwytne przekształcenie tejże: Tharshias, łącząca się z gniewem i desperacją które mogą wieść do zatraty samego siebie.
Na fali...
Hagem Agaro
Xyt (uległość) jest Mocą;
Wzrost jest Mocą;
Sidard (strach) jest Mocą;Uległość - dziesiątki, a nawet setki ver'xytów składają się na monstrulane postacie Hagem tego rodu; każdy z tych stworków jest przesycony Esencją swego rodzica, ale w niej właśnie kryje się ryzyko. Wysłany w świat, "na nauki", Ver'xyt może ją w sobie odsłonić, stać się w pełni nową istotą, nowym korzeniem mocy wbitym w Istnienie. Dlatego najskuteczniejszą zaprawą łączącą Ród jest tradycja poddania, uległości.
Wzrost - to jest zasadniczy cel i środek do niego, rozbudowa własnej istoty, dołączanie kolejnych ver'xytów, ich wzajemne spajanie, rozrost w Nieskończoność.
Strach sidardyjski - jedna z największych tajemnic Rodu, sekret jego niezwykłego rozwoju. Słynne egzozbroje (
inspirowane Witchblade'em), tak uwielbiane przez Ver'kar zostały zbudowane właśnie przez Agaro - a to tylko wycinek ich prawdziwych możliwości. Ten Strach, bynajmniej nie przez Agaro żywiony, jest tarczą jaka chroni agarońskie sępy żerujące na żywym ciele potęgi Matuzanu (celowo jestem enigmatyczny. Jeśli ktoś chce wiedzieć więcej, niech pisze wgryzie się w ten wątek:
http://soap.kasiotfur.com/index.php?topic=384.0).