Autor Wątek: Sztuki Walki a MMA  (Przeczytany 149 razy)

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
    • Prywatna wiadomość (Offline)
Sztuki Walki a MMA
« dnia: Listopad 01, 2008, 12:31:40 am »
MMA czyli Mixed Martial Arts (mieszane sztuki walki). To bardzo brutalny gatunek sportu (o ile można nazwać to sportem) w którym przeciwnicy mogą używać dowolnych technik, poza tymi bezpośrednio zagrażającymi życiu przeciwnika (zdaj się że nie można celować w szyję, krocze etc).
Gdy o tym usłyszałem pomyślałem "łał, zestawienia przeróżnych sztuk walki, tak różnych jak boks czy jujutu musi robić naprawdę wielkie wrażenie". Po czym hmm chyba się rozczarowałem:
http://pl.youtube.com/watch?v=bdwIFtWKXik

Jest jednak parę rzeczy które zwróciły moją uwagę, leżący przeciwnik to martwy przeciwnik, tak samo jak nieprzytomny przeciwnik. Wiem że w SOAP są dziesiątki rodzai magii, ale powinniśmy przykładać większą rolę do wytrącania wrogów z równowagi czy przewracania ich. Powiedzenie "to ja teraz szybko wstaję/odtruluję się/etc" jest trochę wydumane, nawet osoba z dużą akrobatyką może mieć problem. Obejrzyjcie sobie kilka takich filmików, w paru z nich było bardzo dobrze pokazane jak się okłada leżącego...

http://pl.youtube.com/watch?v=ZKEWnbCu91M&NR=1

Parę akcji jest tutaj dobrych technicznie, ale większość to prawdziwa jakta, tzn trzeba mieć nie tylko siłę i szybkość by coś takiego robić, ale mimo to większość pojedynków trudno nazwać "pięknymi technicznie".
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2008, 12:37:12 am wysłana przez El Lorror! »
"To wspaniałe - grać kimś wspaniałym"

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
Odp: Sztuki Walki a MMA
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 02, 2008, 01:36:24 am »
BOję się wejśc w linki : O Straszne są?

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 02, 2008, 10:02:26 am »
Z tego co pamiętam to pierwszy nie :) W drugim chyba trochę krwi i ogólnie hardcore, aż nie chce mi się wierzyć że to ma być "naprawdę", bo MMA ponoć jest na serio, nie to co WCW.
"To wspaniałe - grać kimś wspaniałym"

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 02, 2008, 11:39:49 am »
Uuu... szaolne. Gość który uderzał tak szybko, że łapy się rozmazywały robił wrażenie. Do twoich słusznych uwag dorzucę kilka swoich:
- bardzo ważna jest możliwość błyskawicznego zakończenia (jedno uderzenie)
- zazwyczaj jest jedno przłamanie - kotoś jest atakowany - kontruje - wygrywa/ przegrywa
- to naprawdę nie wygląda ładnie, często nawet nie widowiskowo
- jest też motyw taki, że te walki nie mają na celu zabójstwa, nikt nie walczy tu o życie. Pewnych rzeczy się nie robi. Walka o przeżycie musi być jeszcze brutalniejsza i okrurniejsza (jak ta z Edenu)