Autor Wątek: Tytuły - Magów, Mocarzy etc.  (Przeczytany 605 razy)

bambosh

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • Niech bestia zdycha!
    • Email
    • Prywatna wiadomość (Offline)
Odp: Tytuły - Magów, Mocarzy etc.
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 04, 2008, 03:44:07 pm »

Nie do końca rozumiem różnicę między Mocarstwem a Enneją...
Wszystkie moce które są związane z Demonami (Ogień, Światło, Mrok, czyli również magia elemantalna) to Enneja Demonów Tak?
Mocarstwo Demonologii to umiejętność posługiwania się tymi mocami? Czy może nie?
I kolejne pytanie, skoro nie ma takiego bobcia jak Mocarz Enneji Demonów, to kim jest Mocarz Demonologi? Jak mniemam nie jest on Demonologiem? (lub nie koniecznie musi nim być?) Chciałbym sobie wyobrazić zakres tego co musi zrobić zwykły śmiertelnik by stać się czymś takim. Tzn. np. przekroczyć poziom energetyczny, poznać na poziomie arcymistrza magię ognia, a może nawet pramagię ognia, i czy to już wystarcza czy musi jeszcze poznać inne prażywioły? a może nawet magie celestialne?

Enneją Demonów jest Praenergia. Praogień, Pramrok ( :D śmiesznie to wygląda) i Praświatło. Energia = żywioły wywodzą się z Ennei ale nią nie są - nie dosyć że są rozproszone i słabsze, to jeszcze nie mają pewnych właściwości charakterystycznych dla Prażywiołów. Innymi słowy, Praogień nie tylko jest gorętszy i bardziej niszczycielski (buahaha) od ognia-żywiołu - ma też zupełnie inną naturę. Jaką - to jeszcze nie zostało spisane, tylko zaznaczam tu patent. Określenie 'Mocarstwo Demonologii' w sumie nie oddaje istoty rzeczy. Myślę że naprwadę bardziej trafne jest 'Mocarz Demonów' albo 'Praenergii'. Natomiast sztuka Demonologii to sposób Mocarzy na dotacie do Ennei (Praenergii) i jej użycie. Stąd Demonolog. I odpowiedz na kolejne pytanie: nie sądzę aby przekroczenie poziomu energetycznego było koniecznym warunkiem by zostać Demonologiem. Sztuka Demonologii (wynaleziona przez Demony Spiżu z tego co pamiętam i przekazana ludziom) opiera się na rytuałach, które w znacznym stopniu zdejmują z Mocarza ciężar Praenergii. Bez nich, nawet gdyby przekroczył poziom energetyczny, niewiele by zdziałał. A co do ścieżki rozwoju takiego bobika... Nie sądzę żeby zaczynał od magii elementalnej. Weź pod uwagę, że gość który pragnie stać się Demonolgiem, tym który prawdziwie pożąda Mocy, ma specyficzne nnastawienie do świata i Istnienia. Szlaony pościg za mocą, chora ambicja, megalomania to tylko niektóre z pojęć które mogę tu podsunąć. Zaczynać od magii żywiołu ognia? To tak jakbyś chciał pozanć pożar badając mechanizm zapałki... Tak ja to widzę. Demonolgia jest spisana ale wymaga przeróbek, jak tylko zostana zrobione wkleję ją na forum.   
Niech Gwiazdy błogosławią zastępy Akaruny i niech świecą jasno nad ścieżkami jej wybawcy!

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 04, 2008, 04:00:51 pm »
Ok ok to już bardzo wiele wyjaśnia, dziękuję :)
Teraz kolejne pytanie, jacy są inni Mocarze korzystający z żywiołów? Tudzież prażywiołów, nie czepiajmy się słów. Jak mniemam wydaje mi się że demonolodzy nie są jedynymi, a każda istota podążająca coraz dalej, dochodzi do momentu w której jej umiejętności i wiedza wychodzi znacznie poza granice, jakiekolwiek granice.
Czy elf który doskonale rozumie żywioły nawet jak na swą rasę, jest w stanie rozciągać swą świadomość na całe królestwa, posiadający dar rozmowy z wdychanym powietrzem, ziemią po której stompie, wadą którą pije, jest Mocarzem? Mam tu namyśli takiego mega bobusia nie jakiegoś tam chłopka roztropka z elfiej wsi wiszącej na bananowych palmach.
"To wspaniałe - grać kimś wspaniałym"

bambosh

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • Niech bestia zdycha!
    • Email
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 04, 2008, 04:16:20 pm »
Jakby to Bormeczek pewnie powiedział - to jest SOŁP czyli wszystko możliwe; gdybyś chciał trzymać się definicji słowa Mocarz - istota która używa lub działa na Ennei (a nie jest Eonem ani lovoką   ;)) to taki elfi władca raczej nie będzie Mocarzem - na pewno nie Praenergii. Z drugiej strony żadnych innych Mocarzy Praenergii (Demonów) jeszcze nie wymyśliliśmy, a pozyskanie Praenergii z innego źródła niż domena jest trudne jeśli nie niemożliwe. Więc proponuję na dobry poczatek trzymać się tego że Mocarz musi operowac na Ennei, obojętnie jak ją zdobywa albo jak na nią wpływa. Przykład Mocarzy wymyślonych do tej pory pokazuje, że jest trochę opcji, więc jeśli wymyśli się innch Mocazry Praenergii to raczej nie zachwiele to równowaga systemu (który i tak chwieje się peramanentnie)
Czas - Chronologowie
Smoki - Heroldowie, Rycerze
Dzicz - Erlowie, Wladowie
Demony -Demonologowie
Ant-Demony (Koontrdemony) - ?
Gwiazdy - Astorlogowie, Prawodzierżcy (i chyba Astronomowie)
Bogowie - Kapłani
Anioły - Kreatorzy
Bestie - ?
(Moc nieznana)
Niech Gwiazdy błogosławią zastępy Akaruny i niech świecą jasno nad ścieżkami jej wybawcy!

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 04, 2008, 05:17:30 pm »
Ok zrozumiałem, ale idę dalej, demonologowie nie są jedynymi którzy mają styczność z trzema jednościami, wręcz przeciwnie, każdy człowiek rodząc się składa się z Ognia, Mroku i Światła. Jest więc możliwość że osoba która osiąga niezwykle wysokie poziomy samych cech, zaczyna inaczej patrzeć na świat, podejmować inne decyzje, posiada też inne spektrum możliwości. W takim ujęciu, gdyby wypracowała w sobie jakiś rodzaj kontroli/magii operującej na Świetle czy Ogniu, mogłaby stać się Mocarzem(??)

Wracając jeszcze do starych pytań, jaka jest różnica między magią naturalną a celestialną?

A właśnie wychodzi na jaw kolejna sprawa, nadal chyba nie rozumiem definicji Mocarza :D Tzn. czy np taki Azzarel* nie był Mocarzem? Jeśli Mocarz to osoba posiadająca głęboką wiedzę, moc, kontrolę etc to On był nim z pewnością lub nawet przekraczał znaczenie tego 'tytułu', słowa. Operował na alkemii która także wywodzi się z dziedziny Demonów (?? - nie wiem dlaczego ale zawsze tak zakładałem, chyba ze względu na podział 3+3+1, trzy polichromy i trzy monochromy tworzą dwie jedności alkemii - są strukturą istot, to chyba coś co jest Energią, częścią żywiołów, teoretycznie niezwykle słabą ale o olbrzymim potencjale - każda barwa to skumulowana czysta moc)

*Ta istota (niektórzy twierdzą że był to ludź, wg mnie to śmieszne jasnomagiczne teorie) stworzyła podstawy Alkemi, właściwie była jak Prometeusz, dając śmiertelnym (i nie tylko im) część swej wiedzy. Jego receptury są tak odległe od obecnej alkemii jak afrtyka od francji czy stanów(ci pierwsi umierają na aids, żyją w skrajnej nędzy, a drudzy wysyłają w kosmos sondy, lądują na księżycu etc). Tego akurat nie wie nikt poza kilkoma istotami, ale był on wstanie stworzyć receptury na przemianę z półśmiertelnika w eona, widać to w historii Ashmiry Quenńi, ona była tylko w połowie Landarianką, ale używając jego rytuałów stała się nią w pełni. W przeciągu kilkudziesięciu lat z śmiertelniczki stała się Eonem!
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2008, 05:30:46 pm wysłana przez El Lorror! »

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 04, 2008, 05:53:45 pm »
Ufff, postaram się napisać, ale mam tyle rzeczy do spisania i pomysłów, że nie wiem czy dam radę.
Te pojęcia które przytoczyłeś odnosza się głównie do magii naturalnych.

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 04, 2008, 05:56:42 pm »
Przynajmniej jak już raz to napiszesz, to bedziesz mogl ludziom do tego odnosnik robic :)

bambosh

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • Niech bestia zdycha!
    • Email
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 04, 2008, 06:29:03 pm »
AAAA, Pineczkuuuu!!!!!! Isoty śmiertelne NIE MUSZĄ być Mocarzami żeby osiagać szczyty woich mozliwości i je przekraczać! Nie wszyscy wielcy tego świata są Mocarzami!!!! Więc Azzarel też nie musiał być Mocarzem i dalej może być genialnym Alkemikiem. Zresztą Mocarstwo ma tez swoje wady (takie jak skupianie sie na jednym aspekcie Istnienia) i choroby zawodowe ;)(jak 'kostnienie' Prawodzierżców)... Ale słuszna uwaga, śmiertelnicy zawierają w sobie trzy jedności, wywodzace się od Praenergii (bo chyba nie będące Praenergią, co Bormaku?). A co do magii celestialej to ja nie móc ci pomóc bo sama nie rozumieć :(

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 04, 2008, 07:12:29 pm »
To jaka jest definicja Mocarza? (zuooooooo!)
[poza tą która znajduje się w dziale general mechanics i wydaje się dość bogato wybrakowaną]

bambosh

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • Niech bestia zdycha!
    • Email
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 04, 2008, 07:42:34 pm »
gdybyś chciał trzymać się definicji słowa Mocarz - istota która używa lub działa na Ennei (a nie jest Eonem ani lovoką   ;))
I na Bogów, nie napiszę tego jeszcze raz. Chyba główne nieporozumienie leży w tym, że zakładasz że działanie na pochodnych Ennei to działanie na Ennei (tak nie jest). Żywioł to nie praenergia, a zwykłe słowo to nie Smocze słowo. I weź pod uwagę że tak naprawdę Mocarzy jest niewielu - może poza Mocarzami Dziczy - i NIE WSZYSCY SĄ POTĘŻNI >:(. Większość istot -świadomie lub nie - działa i podlega wpływom pochodnych Ennei, jej rozproszonym lub przekształconym formom! I basta!

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 04, 2008, 08:08:30 pm »
Aha, ok, nie wiem dlaczego ale tym razem zrozumiałem od razu ;D  ;D  ;D
DZIĘKOWAĆ!
Teraz pozostała mi do rozkminienia definicja Ennei... xD Spoko zaraz lookne tu i tam i będę wiedział :) Hmm nie jednak nie mogę tego znaleźć, chyba lepiej będzie jeśli spytam otwarcie.

Enneją Demonów są prażywioły, czyli Enneja to jakiś rodzaj mocy? Czy może chodzi tutaj o jej źródło -> Prażywioły wypływają z "świata demonów(nie wiem jak się on nazywa)" i ten świat, siedziba demonów, nazywana jest Enneją? etc, enneją Potworów byłaby energia czy miejsce z której ona wypływa?
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2008, 08:10:51 pm wysłana przez El Lorror! »

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 04, 2008, 08:17:09 pm »
o. :) Ja też teraz bardzo dobrze zrozumiałam.

bambosh

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • Niech bestia zdycha!
    • Email
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 04, 2008, 08:24:50 pm »
Enneja - Moc Eonów. Eoni : Demony, Smoki, Bogowie, Potwory, Gwiazdy, Anioły, Bestie, Anty-Demony, Czas, i coś dziesiątego. A siedziby Demonów nazywają się na razie domenami... ale chyba wiem skąd wypływ błąd: może mylisz to ze słowem Enayla? Enayla to jedyne słowo w 'jezyku' Demonów (tak naprawde nie istnieje język w którym Demonolog może porozumiec sie z Demonem). Oznacza... różne rzeczy, ale głównie rozszerzenie (Formy), czyli zwiększenie Mocy, rzecz która dla Demona jest jedynym 'celem' - tylko Wysoka Droga może go spełnić, bez niej Formy Demonów byłyby niezmienne.

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 04, 2008, 08:32:08 pm »
Nieźle, teraz rozumiem w pełni. Wydaje się mi to wręcz proste. Ale jak widać (kilkanaście postów!) wcale to proste nie jest. Wydaje mi się że sama nazwa jest myląca bo kojarzy się z jakąś mocą, siłą, znaczeniem, a z tego co widzę jest tak jak mówiłaś (dosłownie, myślałem że traktujesz to troche metafizycznie), nie trzeba być niewiadomo kim by nosić tytuł mocarza (oczywiście tutaj mam na myśli skrajnie paradoksalne sytuacje, gdy ktoś przez przypadek używa mocy, wtedy może nawet nazwać się Mocarzem, choć w rzeczywistości nim nie jest).

Hehehe jak dla mnie możemy przejść do tworzenia tych tytułów teraz xD

Nie wiem tylko co z tym tematem, może zrobić z niego jakieś eee FAQ czy coś?

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 04, 2008, 08:35:51 pm »
nie, zostawiamy na razie jak jest. potem można będzie coś razem z tego skleić większego.

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #29 dnia: Październik 04, 2008, 10:20:04 pm »
Mega gadka, co najgorsze swoją powyższą wyp. walnąłem z jakiegoś powodu nie zauważając tego co nad nią.
Wydaje mi się, że Bambcio wyjaśniło większość rzeczy poprawnie. Byłoby najlepiej sklecić całość już teraz, bo nie jestem dokładnie pewien czy wszyscy rozumieją wszystko tak samo. Proponuję żebyście przeczytali: http://soap.kasiotfur.com/index.php?topic=126.0 i w stwierdzili czy trzyma się to kupy z tym, o czym tu rozmawialiście. Jeśli tak, rozkminki będzie trzeba trochę przeredagować i wrzucić do działu "Mocarstwa...", napisane w przejrzysty sposób.