Autor Wątek: Tytuły - Magów, Mocarzy etc.  (Przeczytany 578 razy)

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
    • Prywatna wiadomość (Offline)
Odp: Tytuły - Magów, Mocarzy etc.
« Odpowiedź #30 dnia: Październik 05, 2008, 09:40:59 am »

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
Odp: Tytuły - Magów, Mocarzy, etc.
« Odpowiedź #31 dnia: Październik 05, 2008, 09:44:55 am »
A tu trochę o tytułach (wklejam z txt. wprowadzenie do magii; miejsce tego jako całości jest gdzie indziej, ale ten fragment dobrze tu pasuje. Po okrojeniu wejdzie do ustaleń o tytułach):

Wszystko co istnieje jest magią. Wszystko co istnieje.
Jest to prawda, lecz prawda niezbyt popularna. Wiejski znachor nastawiający złamaną rękę i czarnoksiężnik odtwarzający zniszczoną duszę – oba czyny są przejawem magii, ale nazwanie ich sprawców magami, zrównanie ich w ten sposób, wydaje się niedopuszczalne. Różnią się przecież wszystkim: mocą, ceną jaką za nią zapłacili, przebiegiem życia, posiadanym znaczeniem... Już podCzas Pierwszej Ery większość śmiertelników uległa temu złudzeniu; pokonani przez źle pojmowaną dumę lub strach przed cudzą potęgą utworzyli hierarchię godności, długie szeregi tytułów przypisanych konkretnym poziomom mocy. Stąd wzięły się pewne tytuły lub nazwy niektórych starożytnych dynastii i cechów, dziwiące śmiertelników III Ery. Na przykład król Lorvaudii tytułuje się między innymi Arcymistrzem Zimy (jej władcy mieli ongi moc rozkazywania Gwardii zwanej Szron, która składała się z żywiołów mrozu i lodu); jedna z godności króla Aquilonii to “Siedmiokroć Wtajemniczony Mag Snów” (legendy mówią, że kraj ten musiał kiedyś stawić czoła wrogowi atakującemu w świecie mary; aby skuteczniej bronić swych poddanych król rozszerzył swą władzę na ich sny). Halruańscy wojownicy żyjący według Słów Salamandry do teraz są nazywani magmiles, magrycerzami.
Znaczenie wielu z takich tytułów uległo już zapomnieniu - nawet w rodach królewskich, gdzie przykłada się do nich olbrzymią wagę (na przykład w Aldorze obowiązuje starożytne prawo stanowiące, że jeśli król nie przekaże podCzas specjalnej ceremonii wszystkich swych tytułów sukcesorowi, ten traci prawo do tronu. Gdy to nastąpi, szlachta kraju wybiera nowego władcę (może nim zostać również pechowy następca), który otrzymuje nowy “zestaw” tytułów).

Królowie to też magowie (magia królewska!)

mysterio

• czytacze
  • Sr. Member
  • *
    • Email
« Odpowiedź #32 dnia: Październik 05, 2008, 08:57:40 pm »
pyt co do magii krolewskiej i od razu niewolniczej...
Jak ta sytuacja wyglada w Ossentarze, gdzie nie ma Króla, jest Monarcha, który chyba bardizej interesuje się magią niewolniczą, niż królewską.

Co do tytulatury Magii niewolniczej - chyba najwłaściwszy będzie poprostu Pan, Władca i sługa. Tu nic wyszukanego nie jest potrzebne
Wszystko się zmienia, ale w gruncie rzeczy pozostaje takie samo...

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #33 dnia: Październik 05, 2008, 09:10:27 pm »
Pierwsze Herdainskie tytuły:

Kowal <czegoś> - przedstawiciel Magii stosowanej
Konstruktor <czegoś> - przedstawiciel Magii teoretycznej
"To wspaniałe - grać kimś wspaniałym"

mysterio

• czytacze
  • Sr. Member
  • *
    • Email
« Odpowiedź #34 dnia: Październik 05, 2008, 10:15:15 pm »
Po primo
...ktoś mi kiedyś powiedział, że tytuły sa dla ludzi pysznych, jacy sa magowie, nie będę w to głęboko wchodził, ale zastanawiam sie czy jest sens wprowadzać tytulaturę ogólną, skoro lokalna jest sporo lepszym pomysłem.
Poza tym tytulatura jest też zależna od kolorytu lokalnego, od rozwoju magii na danym terenie (Arcymag czegoś_tam na skraju świata może nie dorastać do pięt asystentowi w Hal'Rua).

Po secundo
To co chyba należało by zrobić, to w formie ogólnej ustalić typologię, czyli zdefiniować zakres działania danego rodzaju magów....
... ale wiąże się to z typami unikatowymi, bo magów takich jacy są w Ebigeonie nie ma nigdzie indziej, magia niewolnicza będzie typowa chyba tylko dla Ossentaru, etc.

Czyli będziemy mieli magów o "standardowych typach" (exp. elementalista) i magów z kategorii "z dupy" (lub jak kto woli - Innych magów).
Wszystko się zmienia, ale w gruncie rzeczy pozostaje takie samo...

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #35 dnia: Październik 05, 2008, 10:40:03 pm »
Mi się powoli zaczyna wydawać że z dupy to się zabieramy do tego tematu. Cały czas tu gadałem gadałem a jak przyszło co do czego to idzie mi to jak krew z nosa albo i gorzej. Do dzieła! Tak, najlepiej zacząć lokalnie tak jak piszemy, a potem się zobaczy co dalej. Żeby to miało ręce i nogi... to nie takie łatwe, sam się przekonałem jak chciałem wymyślać Tytuły Herdainskie, Bogowie...! Nadal nie jestem zadowolony z wszystkich, a może nawet z połowy, wiem że czasami możemy tolerować kitch ale jeśli już mam coś robić to nie koniecznie walić DDkowe gówno, ciężko wyjść poza te ryzy, musiałbym się zacząć bawić słownikiem chyba.
W każdym razie niektóre nazwy są proste w konstrukcji i wyglądają nawet ok "Kowal Magii Kwaterionowej", to brzmi nawet ok bo, bo jest niezrozumiałe (tutaj pokazuje się stara zasada, wg której angielskie nazwy brzmią lepiej od polskich.. póki się ich nie przetłumaczy...). Niestety Mistrz Magii Ognia nie brzmi już tak dostojnie, w ogóle nie brzmi, z drugiej strony Dziekan Wydziału Inżynierii Lądowej też nie brzmi jakoś mega....

W każdym razie Mysterio jeśli masz chwilę to zerknij tu i napisz mi czy te Tytuły jakie są stosowana podczas opisu poszczególnych osób... no jakie ona Ci się wydają....
http://soap.kasiotfur.com/index.php?topic=129.0
"To wspaniałe - grać kimś wspaniałym"