Autor Wątek: Wyzwyska, przezwiska, rasizm, ksenofobia  (Przeczytany 1026 razy)

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
    • Prywatna wiadomość (Offline)
Odp: Wyzwyska, przezwiska, rasizm, ksenofobia
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 18, 2009, 12:16:48 pm »
Zgadzam się Kasiu z tym co napisałaś, ale brak mi wyobraźni by zilustrować taką sytuację z szaranami, czy oni wyglądają na blondynkę? Piszemy tutaj chyba o dwóch różnych rzeczach, wydaje mi se że wszyscy mamy rację i to dlatego że każdy o czym innym pisze :P
"To wspaniałe - grać kimś wspaniałym"

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 18, 2009, 12:28:52 pm »
A jak się śmiejesz z ABSa z bejsbolem? Z dala od niego ;)

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 18, 2009, 01:48:45 pm »
Hmm myślałem że ABS to Absolutny Brak Seksu, co to znaczy w kontekście dresa? :P
Tak Kasiu ja rozumiem że przy nim tego nie mówię, ale pisałaś że przy blondynce (ładnej) można sobie coś pomyśleć, w takim razie stoi przy tobie jakiś paskudny karanin i co nimy mam myśleć? Fajnie że nie mam takich zjebanych macek? ;D

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 18, 2009, 01:52:06 pm »
Odnosiłam się do tego co pisał Kaczor o tanelfach 'Jak obrażać ideał'.

ABS - Absolutny Brak Szyi ;p

bambosh

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • Niech bestia zdycha!
    • Email
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 18, 2009, 03:57:57 pm »
No ludzie,mamy już przecież to zjawisko na przykładzie jeszcze bardziej ekstremalnym niz szaranie - czyli pomiotu Bestii. Postrach pisarzy, beknięcie albo czworołapek to są właśnie takie groteskowe nazwy. Jasna sprawa, nie będziesz się z nich śmiał kiedy stanierz twarza w twarz z pomiotem, ale tez nie do tego służą żebyś miał jak wyzywać pomiot. Sprawiają po prostu, że budzi mniejsza grozę. A są przecież istoty które uważają/uważały że podobnie należy podejść nawet do samych Bestii (Bandera Błaznów? nie pamiętam dobrze nazwy). Dlatego, moim zdaniem, do Horrorów czy szaran to też może się stosować. Nie jako powszechny trend, ale coś co może zaistnieć w świecie gry. I tyle.
Niech Gwiazdy błogosławią zastępy Akaruny i niech świecą jasno nad ścieżkami jej wybawcy!

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 19, 2009, 04:24:58 pm »
Z dziewczyną słuszna uwaga, ale to są Pierworodni; oni generalnie przewyższają śmiertelników w każdym aspekcie (jak masz sto lat, to naprawde musisz się starać żeby wyjść na głupca).

mysterio

• czytacze
  • Sr. Member
  • *
    • Email
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 20, 2009, 07:25:56 am »
Żeby być nazwanym głupcem wystarczy wyglądać:P
Żeby być szpetnym wystarczy jedna blizna, zmarszczka, cokolwiek.

Wyzwiska zawsze wiążą się z podkreśleniem, wyeksponowaniem jakiejś minimalnej wady. Pierworodni na pewno są obiektem takich drwin. Jeśli nie z powodu wyglądu, to obyczajów --> Kazirodcze Tanelfy, nie ważne jak ten proceder jest powszechny, jest znany z literatury.

Tu mi się rodzi inny pomysł na wątek... o sile słów, kłamstwo jest w naszej kulturze znacznie silniejsze niż prawda (wydarzenia historyczne).
Wszystko się zmienia, ale w gruncie rzeczy pozostaje takie samo...

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 31, 2009, 09:41:57 pm »
Tu mi się rodzi inny pomysł na wątek... o sile słów, kłamstwo jest w naszej kulturze znacznie silniejsze niż prawda (wydarzenia historyczne).
To jest rzeczywiście bardzo ciekawe, ale takie postawienie sprawy spłyca temat. Niedługo spróbuję o tym napisać, to jest "po prostu" grawitacyjna potęga Tradycji i magie monomachów (będzie odrębny watek).

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
Odp: Tradyr. Tradyrowie-Słowianie?
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 14, 2009, 08:11:11 pm »
(Temat rozpoczęty przez Mysteria potraktuję szerzej)

Słowianie - imię niemal idealnie pasujące do Tradyrów ze względu na ich przemożne związki z Eonami Słowa (Smoki). Jedyny problem to bardzo silne (za silne być może), raczej mylne analogie z naszym światem (chociaż cechy takie jak "staromodność" (1), czy "jak to, ja nie zrobię?!" są właściwe również Tradyrom). Co wy na to?

1) Całowanie w łapę i "betonowe" poglądy to jedna rzecz, ale mieszczą się tutaj również sprawy takie jak przywiązanie do tradycyjnego obchodzenia świąt (Boże Narodzenie), Argument Historii ("my mamy <Historię>")...

Misię podoba, byłaby to raczej nazwa dawniejsza i nie używana przez Tradyrów (którzy nazywają się po prostu "Tradyrami"), a raczej obcokrajowców.
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2009, 08:13:01 pm wysłana przez Bollomaster »

bambosh

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • Niech bestia zdycha!
    • Email
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 14, 2009, 11:09:04 pm »
jedyne co mam przeciwko to to, że Słowianie kojarzą się bardzo z wsią (przepraszam, moje skojarzenie!) uprawą pól, bydłem itd. Chatą krytą strzechą. Zamiłowanie do przestrzegania tradycji to jedno, ale tradycje głównie ruralne (mądre słowo) to zupełnie inna sprawa.
Niech Gwiazdy błogosławią zastępy Akaruny i niech świecą jasno nad ścieżkami jej wybawcy!

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 16, 2009, 10:17:26 pm »
Ad Bambosz: słuszna uwaga... ja mam tak samo. Ciągle nie wiem co z tym zrobić.

Pewna ogólna refleksja (na temat wyzwisk): jadę samochodem z rodzicami, w rozmowie, w kontekście którego już nie pamiętam pada słowo "prusaki". Kojarzy mi się jakoś nieprzyjemnie, z czymś jeszcze innym niż "Zło z Zachodu", ale nie mogę tego określić, więc pytam czym te prusaki są? Na to rodzice wybuchają śmiechem i okazuje się, że obok karaczanów i pluskiew, prusaki są rodzajem robactwa. Zostawiając na boku ciekawą kwestię historii, totalnie różnych doświadczeń kolejnych pokoleń (pluskwa, karaczan, abstrakcyjny prusak - to dla mnie puste słowa, coś obrzydliwego ale zupełnie nieznanego, całkowicie mi obcego) - uderzyła mnie siła, elastyczność tego Słowa: prusak jako określenie człowieka, istoty takiej jak ja ORAZ wstrętnego robala. Pomijając sprawę paskudztwa jakim jest takie powiązanie: jak prawdziwe musi być jakieś Słowo, ze wszystkim co je otacza żeby taka żonglerka znaczeniami była możliwa. Po prostu nieprawdopodobne. Zobaczcie sobie dla porównania: "cholera, to wyro aż się roi od aldorczyków" albo "miota się jakby go oblazły madoksianki"... Właściwie znaczna część mocy imion których używamy w SOŁPie (np. nazwy miast Avadoru, Słowianie - jeśli się przyjmą - z Tradyru, itp) opiera się na fundamencie Słów z naszego świata; wykombinować Słowo nowe i obudować je własnymi kontekstami - oto jest wyzwanie!
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2009, 10:19:07 pm wysłana przez Bollomaster »

bambosh

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • Niech bestia zdycha!
    • Email
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 17, 2009, 10:29:56 am »
Racja, racja! Kojarzę zjawisko: po irlandzku słowo na szczura to 'francuz' (francuska mysz). Rzeczywiście trzeba by wykombinować potoczne nazwy narodowości; poza tym mamy w soapiaku tyle wojen że takie negatywne konotacje powinny być bardzo częste.

kasiotfur

• Jego Cesarska Mość
  • Administrator
  • Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 22, 2009, 10:22:06 am »
Kolejne określenie nacji, które nijak się ma do nazwy. Na Francuzów mówi się "żabojady" ;) To ciekawe, że można zbudować określenie całej nacji na podstawie jednej preferencji kulinarnej.

El Lorror!

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • You're so poke-poke!
    • Email
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 22, 2009, 11:24:24 pm »
heh dziś przypadkowo na angolu miałem przykład dobry do tego tematu:
w polszy mówi się 'przepraszam za łacinę' (wulgaryzmy ofcorz)
w angli mówi się 'wybacz mi mój francuski'  - niechęć do jakiejś nacji najwyraźniej wystarcza, ale skąd u nas ta łacina???

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #29 dnia: Październik 27, 2009, 11:52:33 am »
Trochę poza tematem: przeczytajcie jeszcze raz jego nazwę... Albo nagle mi się klapka otworzyła, albo na Forum działa jakiś gremlin przestawiający litery...