Autor Wątek: Wizja SOŁPa  (Przeczytany 1077 razy)

bambosh

• czytacze
  • Hero Member
  • *
  • Niech bestia zdycha!
    • Email
    • Prywatna wiadomość (Offline)
Odp: Wizja SOŁPa
« Odpowiedź #45 dnia: Marzec 03, 2011, 08:40:36 pm »
wrzucaj, barwa! a jeśli masz kryzys twórczy, dzwoń na skype, spróbuję pomóc!
Niech Gwiazdy błogosławią zastępy Akaruny i niech świecą jasno nad ścieżkami jej wybawcy!

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #46 dnia: Marzec 13, 2011, 12:18:54 pm »
Niezła komedia. Dwa tygodnie temu myślałem że już to mam... I teraz też tak myślę. Lada chwila badziewie trafi do załącznika, a jakiś czas później (he he) wersja upgrejdowana.

Nie typy Motywów, ale różne ich właściwości podpadające pod określone kategorie:
-Ranga/ kilka Rang opisujących różne właściwości jednej rzeczy
-Enneia (Ranga XI)
-rozwój (PP : PP)
-aktywacja PP
-aktywacja Zamieć
-limit Zamieciowy
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2011, 01:02:57 pm wysłana przez Bollomaster »

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #47 dnia: Marzec 18, 2011, 01:26:39 am »
Kończę!!!

EDYCJA: i gotowe. 14 stron, 15 z blubrem na końcu.
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2011, 04:50:10 am wysłana przez Bollomaster »

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
« Odpowiedź #48 dnia: Maj 27, 2011, 04:12:32 pm »
Obczajcie: tekst o balansie w drużynie (chociaż autor oczywiście nie wie że pisze o SOŁPie)
http://ksiazki.polter.pl/zigzak-Smaruj-fabula-b11661
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2011, 04:17:48 pm wysłana przez Bollomaster »

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
Odp: Wizja SOŁPa. Fajnie jest!
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwiec 07, 2011, 11:55:03 pm »
Kurcze, miałem ostatnio trochę przerwy w rozkminach nad SOŁPem, prowadziłem Amber, gram w dwóch kampaniach... Teraz zaczynam wracać do starych tekstów i robi mi się po prostu wesoło. Mnóstwo z tych rzeczy jest po prostu nie do zrozumienia, nie w formie w której zostały podane. Naprawdę niesamowite, szczególnie te fragmenty kiedy ktoś o coś pyta a ja odpowiadam - w sposób którego sam teraz nie ogarniam. O co mi chodziło? Dlaczego tak to zostało napisane? Jedno jest pewne: mniej stylistycznych fajerwerków tam gdzie najważniejszy jest przekaz. Inna sprawa: ODPOWIADAĆ na pytania tak żeby pytający (i odpowiadający - po dłuższym czasie) był w stanie zrozumieć odpowiedź.

Bollomaster

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Aurë entuluva!
    • Email
Odp: Wizja SOŁPa. Jedno słowo robi różnicę
« Odpowiedź #50 dnia: Lipiec 29, 2011, 08:52:38 pm »
Właśnie się wykąpałem, a kąpiąc (się) doznałem Olśnienia. Nie, to nie była Gwiazda na szczęście dla mnie i mieszkania Asi i Andy'ego, nie zakładam też nowej religii (jeszcze nie). Coś innego: zamiast zdania "w naszym systemie możesz grać kim chcesz" zdanie brzmiące:

"W SOŁPie możesz grać niemal dowolną postacią"

To jest pokłosie ostatnich rozmów z nowymi graczami, kiedy jak zawsze trzeba się było rozprawić z kamieniami, galaretowatymi sześcianami i różowymi rekinami (nowość!). Ale chodzi o coś więcej niż tylko ułatwienie pierwszej fazy przedstawiania systemu. Po pierwsze, w SOŁPie rzeczywiście nie można grać każdą postacią, to nie jest Świat Dysku albo jakaś szalona fantasmagoria. W gruncie rzeczy na początku, kiedy dopiero poznajesz świat i nowych graczy nie zagrasz primogenem, ani nawet odmieńcem. Te koncepty wydają się zbyt potężne, zbyt nieograniczone, zresztą jeśli reszta drużyny woli poziom hajota to jeden taki rodzynek nie przejdzie.
Po drugie, pojawia się jakieś, choćby niewielkie, ograniczenie, coś co ma szansę zamknąć wyobraźnię w pewnych jasnomagicznych granicach. Więc pojawia się też wyzwanie i konkretna pytania ("no to czym NIE mogę grać?) i trochę wiary że "to może działać" (przynajmniej zakładam że tak będzie).
I wreszcie po trzecie: to jest jedno z pierwszych (pierwsze?) zdanie jakie słyszą nowi ludzie. Dobrze więc żeby pomagało, a nie przeszkadzało.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2011, 08:55:56 pm wysłana przez Bollomaster »