Panowie i Panie, mamy swoją stronę internetową (a raczej swojego bloga):
http://rpgsoap.wordpress.com!
Został założony z prostego powodu: Forum rozrosło się do tego stopnia, że nawet my miewamy problemy z jego ogarnięciem. Nowi użytkownicy albo okazują się twardsi niż Tommy Lee Dżons w "Ściganym", albo przegrywają konfrontację z tym molochem. Na bloga powinny więc wędrować teksty przetrawione i przerobione, napisane czytelnie i ciekawie, w dużej mierze (nie odważę się powiedzieć "całkowicie") zamknięte. W ten sposób każdy będzie mógł łatwo i szybko znaleźć szczegóły nt ras, mechaniki czy wikliniarskiego rzemiosła w Avadorze.
Stąd ten nowy dział: jeśli czytając Forum natkniecie się na rzeczy spełniające ww warunki - wklejajcie je tutaj w postaci nowych wątków (link+przeklejony tekst). Wspólnie ocenimy czy wszystko gra, a jeśli tak Kasia albo ja przerzucimy to na bloga. Jeśli wykombinujecie i wystukacie teksty zupełnie nowe, z założenia na bloga przeznaczone - zakładajcie nowe wątki właśnie w tym dziale (bardzo pożądana inicjatywa).
Więcej o organizacji bloga: pierwsza zakładka (system) docelowo ma skupiać teksty o fundamentach SOŁPa, o zasadzie gry kim się chce, o tym jak wymyślaliśmy nowe krainy, w jaką stronę poszliśmy, z czego zrezygnowaliśmy, co nam wyszło albo nie wyszło. Jakie zasady rozkminiania wyłoniły się z naszej praktyki. Plus przemyślenia nt gry i prowadzenia (znowu pod kątem "gry kim się chce"). Jednym słowem - wprowadzenie w ideę. Myślę że w tym miejscu również będzie pasować USS, czyli uniwersalne skaliszcze sukcesów jako baza mechaniki.
Zakładka druga to będzie już konkretny opis świata - materiału jest mnóstwo, chodzi o to żeby scalić dziesiątki postów i zmiennych ustaleń we w miarę zgodną całość. Szczegółowe teksty będą fajne - ale według mnie najważniejsze powinny być rzeczy ogólne, syntezy, podsumowania itp. Za wyjątkiem kilku wyjątków takich jak na przykład "O założeniu Aquilonii".
Dalej poleci już ściśle według nazw.
Sprawy inne. Edycją bloga na razie zajmie się Kasia oraz ja. Jeśli z czasem pojawi się heros piszący i wklejający mnóstwo propozycji, ona/on również dostanie pełne uprawnienia (jeśli zechce).
Grafika to "Złoty jeździec" Wojciecha Siudmaka. Oglądałem ją razem z Kasią w gnieźnieńskim MOKu, oboje uważamy że jest świetna. Co nie znaczy, że nie można jej zmienić.
Wszelkie uwagi organizacyjne wrzucajcie poniżej.
Ot i wszystko. Teraz zostaje już tylko pisać i PISAĆ!
PS: Aha, nie ukrywam że najwięcej mogą pomóc właśnie osobnicy, którzy systemu dobrze nie znają - a poznać by chcieli.